Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δυναμική ανάκαμψη με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δυναμική ανάκαμψη με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς επέστρεψε η αίσθηση της ηρεμίας μία εβδομάδα αφότου διατυπώθηκαν έντονα ερωτήματα ως προς τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Credit Suisse και των δύο περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,1% με τους επενδυτές να παίρνουν μία ανάσα από την είδηση ότι η First Citizens BancShares αγοράζει τα δάνεια και τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενισχύθηκαν 1,4% αφού απώλεσαν 3,8% της αξίας τους την Παρασκευή, όταν η Deutsche Bank βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα πυροδοτώντας έντονες ρευστοποιήσεις σε μετοχές τραπεζών. Η μετοχή του γερμανικού τραπεζικού ομίλου ενισχύθηκε 6,2%. Άνοδο 1,1% κατέγραψε και η μετοχή της UBS, ενώ της Credit Suisse σημείωσε άνοδο μόλις 0,5% από τη στιγμή που η ελβετική ρυθιστική αρχή Finma ανακοίνωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι εργαζομένοι της θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές ευθύνες.  

«Πολλοί επενδυτές δεν θέλουν να αγγίξουν τον τραπεζικό κλάδο υπό τον φόβο ότι θα ακολουθήσουν και νέες πιέσεις. Ωστόσο, σε κάθε μεγάλη πτώση δημιουργούνται και ευκαιρίες για αγορές», σημειώνει ο Ρας Μουλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. 

O κλάδος υγείας παρουσίασε τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 1,9%. Η μετοχή της Novartis ενισχύθηκε 7,7%, από τη στιγμή που η εβλετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι φάρμακό της κατά του καρκίνου του μαστού έδειξε ότι μειώνει το κίνδυνο μετάστασης σε γυναίκες που διαγνώστηκαν στο πρώτο στάδιο. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται να τερματίζουν το πρώτο τρίμηνο με κέρδη, χάρη στα σημάδια ανθεκτικότητας της οικονομίας και των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ολοκληρώσουν το τρίμηνο σε στάσιμα επίπεδα στην καλύτερη περίπτωση. 

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε απρόσμενη βελτίωση το Μάρτιο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. 

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX κέρδισε 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε επίσης 0,9%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κέρδισε 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,3%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News