Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 12:45
ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Ο μεγάλος νικητής από το τραπεζικό χάος

Bitcoin: Ο μεγάλος νικητής από το τραπεζικό χάος

Ενώ η εξαγορά της πολύπαθης Credit Suisse από την UBS έχει προκαλέσει πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια, πλήττοντας για άλλη μία εβδομάδα τις τραπεζικές μετοχές, «κερδισμένη» φαίνεται να να είναι η αγορά των κρυπτονομισμάτων η οποία συνέχισε να ενισχύεται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η αποτίμηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στο 1,18 τρισ. δολάρια και καταγράφει κέρδη άνω του 2% το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinMarketCap. Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Bitcoin το οποίο ανεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα, επιβεβαιώνοντας μέχρι στιγμής τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών ότι με το συγκεκριμένο token άνω των 25.000 δολαρίων ανοίγει το περιθώριο για «άνοιξη» στη συνολική αγορά.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο σε αποτίμηση κρυπτονόμισμα ευνοήθηκε από την τραπεζική κρίση, καθώς δημιουργήθηκαν προσδοκίες για μείωση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Αυτή την ώρα ανέρχεται [περίπου στα 28.151 δολάρια, με κέρδη σχεδόν 4%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιά μηνών.

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τη συνολική άνοδο της αγοράς και του Bitcoin, η εικόνα στο ταμπλό είναι μικτή. Ειδικότερα, το Ethereum παρουσιάζει μικρές απώλειες της τάξης του 0,15%, το Avalanche υποχωρεί κατά περίπου 0,42% και το XRP κατά περίπου 1,15% Αντιθέτως ανοδικά κινούνται το Cardano (+0,42%) και το Solana (+7,27%). Σημειώνεται βέβαια, ότι από την αρχή του έτους όλα έχουν ενισχυθεί, με το Ethereum συγκεκριμένα να ανακτά σχεδόν το 50% της αξίας του από τον Ιανουάριο.

Ξεπέρασε όλα τα εμπόδια η αγορά

Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ήδη ανακτήσει τις απώλειες που καταγράφηκαν μετά την κατάρρευση του hedge fund Three Arrows Capital και την Celsius Network το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης, φαίνεται πως ξεπερνά και τους τριγμούς της πτώχευσης του FTX τον Νοέμβριο, του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Τέλος, η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature, αλλά και έπειτα η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, έδωσαν ώθηση στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καθώς πλέον οι επενδυτές «ποντάρουν» πως οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα μειώσουν τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων.

Στο περιβάλλον αυτό, το Bitcoin ανθεί, έχοντας αυξήσει την αξία του κατά τουλάχιστον 70% από την αρχή του έτους. Βέβαια απέχει ακόμη πολύ από τα υψηλά των 69.000 δολαρίων που άγγιξε τον Νοέμβριο του 2021.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το FTX μετέφερε 2,2 δισ. δολάρια στον Bankman-Fried

Πόσοι Έλληνες επενδύουν σε κρυπτονομίσματα;

Δολοφονία εν πλω στο Ιόνιο; Νέα τροπή στο θρίλερ της εξαφάνισης της Cryptoqueen

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News