Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτωτική διόρθωση αποδόσεων – Η αγορά «χώνεψε» τις νέες προοπτικές

Ομόλογα: Πτωτική διόρθωση αποδόσεων – Η αγορά «χώνεψε» τις νέες προοπτικές

Υπαναχώρησαν από τα υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, αφού πέρασε το πρώτο σοκ από τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος προειδοποίησε για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς αφού έφθασε στο 3,36% στην αρχή της συνεδρίασης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, υποχώρησε ελαφρώς στο 3,32%. Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού διετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,80%, λίγο χαμηλότερα από το 3,91% που άγγιξε στη συνεδρίαση της Τρίτης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού διετούς έφθασε αρχικά, στη συνεδρίαση της Ασίας, το 5,08%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις προσδοκίες για τα επιτόκια και τα προθεσμιακά συμβόλαια δίδουν μία πιθανότητα 70% για αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου από 30% πριν από τις δηλώσεις Πάουελ. 

«Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ως κατευθυντήρια δύναμη γι΄αυτό που θα ακολουθήσουν και στην Ευρώπη και σίγουρα είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τα στοιχεία», ανέφερε η Σάμι Τσααρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Odier. Τα σημερινά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Φεβρουάριο. 

Αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 6,5 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφώθηκε στο 4,40% παρουσιάζοντας αποκλιμάκωση 11 μονάδων βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,40%, ενώ του πενταετούς στο 3,75%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News