Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε νέα ύψη οι αποδόσεις των κοντινών μετά τις «γερακίσιες» δηλώσεις

Ομόλογα: Σε νέα ύψη οι αποδόσεις των κοντινών μετά τις «γερακίσιες» δηλώσεις

Οι ομολογιακές αποδόσεις των κοντινών τίτλων συνέχισαν και σήμερα την ανοδική πορεία τους, από τη στιγμή που το “γεράκι” της ΕΚΤ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε τέσσερις ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών παρέμειναν τουλάχιστον σταθερές.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,308%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Στην Ιταλία, η απόδοση του διετούς έφθασε έως το 3,85% με άνοδο πέντε μονάδων βάσης. 

Η ανοδική κίνηση πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του Χόλζμαν, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, Μαίου, Ιουνίου και Ιουλίου. Μία τέτοια κίνηση θα ωθήσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4,5%, υψηλότερα από το 4% που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, επίπεδο στο οποίο κανένας διαμορφωτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν είχε αναφερθεί δημοσίως. 

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% μετά από μία αύξηση των 300 μονάδων βάσης από πέρυσι τον Ιούλιο και έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει μία ακόμη αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι είναι πιο ευαίσθητοι στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμο ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στο 2,72%, αφού είχε “χτυπήσει” το 2,7%, υψηλό 11 ετών, την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε στο 4,53% με οριακή άνοδο μίας μονάδας βάσης, όπως και του ελληνικού που διαμορφώθηκε στο 4,45% με το spread στις 174 μονάδες βάσης. Στην ελληνική πενταετία η απόδοση πήρε μία ανάσα στο 3,80%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 57 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος γύρος ανοδικών πιέσεων στις ομολογιακές αποδόσεις ίσως να έφθασε προς το παρόν στο τέλος του. “Λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα στα οποία έφθασαν οι ομολογιακές αποδόσεις, η κεκτημένη ταχύτητα για περαιτέρω άνοδο έχει αρχίσει να εξασθενεί”, αναφέρει ο Φλόριαν Σπέιτ, στρατηγικός αναλυτής της Generali Investments.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News