Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερά σε υψηλό άνω της 10ετίας οι αποδόσεις του «πυρήνα»

Ομόλογα: Σταθερά σε υψηλό άνω της 10ετίας οι αποδόσεις του «πυρήνα»

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας παρέμειναν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις στον «πυρήνα» του ευρώ, με τη νέα άνοδο να πυροδοτείται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, αυξήθηκε στο 3,21%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Εν συνεχεία όμως, οι ομολογιακές αποδόσεις πήραν μία ανάσα περιορίζοντας την άνοδο. Αυτό συνέβη μετά τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να μην χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια και ότι τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Νωρίτερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως στο 2,72%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 2,68%.

Αντίστοιχα, στην Ιταλία, η απόδοση του διετούς εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά στο 3,78%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. Στη 10ετία έφθασε στο όριο του 4,5%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως το 4,48% με το spread στις 176 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έκανε άλμα στο 3,86%.

«Η βασική κινητήρια δύναμη που ώθησε σήμερα σε άνοδο τις αποδόσεις είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία. Η άνοδος αυτή ακολουθεί τις ανοδικές εκπλήξεις σε Γαλλία και Ισπανία αντίστοιχα», αναφέρει αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBP.

Oι αγορές προεξοφλούν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα κορυφωθούν στο 3,9% έως το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την κίνηση των προθεσμιακών συμβολαίων. Ορισμένοι ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι ένα επίπεδο στο 3,9% φαίνεται υπερβολικά υψηλό, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της NatWest Markets. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News