Business & Finance Δευτέρα 20/02/2023, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά δεκαετίας οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά δεκαετίας οι αποδόσεις του ευρώ

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές δεν πιστεύουν πλέον ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι και τόσο σύντομος. 

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν πάντως περιορισμένος με τις αμερικανικές αγορές να παραμένουν κλειστές λόγω της Ημέρας του Προέδρου αλλά και εν όψει αρκετών στατιστικών στοιχείων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. 

Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη ανακοινώνονται αύριο Τρίτη, τα πρακτικά της Fed από την τελευταία συνεδρίασή της δημοσιοποιούνται την Τετάρτη, ενώ ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, βασικό μέτρο για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί η Fed, την Παρασκευή. 

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθοδηγούν τις διεθνείς αγοράς σταθερού εισοδήματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ και τα επιθετικά σχόλια της ΕΚΤ επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο το sell off στην αγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές. 

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν, ο τελευταίος αξιωματούχος της ΕΚΤ που έκανε σχόλια, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της και πέραν του Μαρτίου και να παραμείνει σε περιοριστικό επίπεδο για αρκετό ακόμη διάστημα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,45%, χαμηλότερα από το 2,56%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, που είχε αγγίξει τον Ιανουάριο. 

Στα διετή γερμανικά, που θεωρούνται πιο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αλλαγές, η απόδοση ενισχύθηκε οριακά στο 2,89%, αφού άγγιξε υψηλό 14 ετών, στο 2,94%, την προηγούμενη Παρασκευή. Είχε ανέβει για πρώτη φορά σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τα τέλη του 2008 στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε ότι οι αγορές ενδεχομένως να έχουν υποτιμήσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας έντονες ρευστοποιήσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ.  

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,33%, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης. Στην ιταλική διετία, η απόδοση ανήλθε στο 3,45% αυξημένη 2 μονάδες βάσης, αφού την Παρασκευή άγγιξε το 3,55%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή, κινούμενη στο 4,32% ενώ του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 3,58%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News