Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αλλάζει στάση η αγορά – Στα ψηλά οι αποδόσεις

Ομόλογα: Αλλάζει στάση η αγορά – Στα ψηλά οι αποδόσεις

Συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από τη στιγμή που η αγορά επανατοποθετείται στην προοπτική περισσότερων επιτοκιακών αυξήσεων από τις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ωστόσο, «μάζεψαν» στο τέλος από τα αρχικά υψηλά της συνεδρίασης. 

Την αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, οι υποίοι υπογράμμισαν τις ανησυχίες τους για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 και υποσχέθηκε ακόμη μία κίνηση το Μάρτιο, όμως οι αγορές περιμένουν ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί για περισσότερο του αναμενομένου διάστημα. 

«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την τελειότητα. Όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι πληθωριστικές πιέσεις να αποδειχθούν πιο επίμονες απ΄ό,τι έχουν μέχρι τώρα προεξοφλήσει οι αγορές», είπε η Σνάμπελ. 

Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων έως το 3,75% μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί τα «γεράκια» της ΕΚΤ με τις τελευταίες δηλώσεις τους. 

Ο Βιλερουά ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν βλέπει το τερματικό επίπεδο των επιτοκίων νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου και εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων, σήμερα στο 2,5%, θα ξεπεράσει το 3%. «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να διακηρύξουμε την όποια νίκη απέναντι στον πληθωρισμό. Το θέμα των επιτοκιακών μειώσεων σαφώς και μεταφέρεται αργότερα στο μέλλον και σίγουρα δεν θα μας απασχολήσει το τρέχον έτος», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι αγορές κρατικών ομολόγων επαναπροσδιορίζονται στα νέα δεδομένα, αλλάζοντας στάση με άνοδο των αποδόσεων. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στα υψηλά των αρχών Ιανουαρίου του 2,5% για να κλείσει λίγο χαμηλότερα στο 2,43%, ενώ στην διετία διαμορφώθηκε στο 2,85% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 14 ετών. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,27%, αφού ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως το 4,40%, ενώ στη διετία μάζεψε από τα υψηλά της συνεδρίασης, στο 3,39%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, στη 10ετία στο 4,27% και στην πενταετία στο 3,56%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News