Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε απότομη άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Η αγορά επαναπροσδιορίζεται

Oμόλογα: Σε απότομη άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Η αγορά επαναπροσδιορίζεται

Απότομη άνοδο σημείωσαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι κεντρικές τράπεζες απέχουν ακόμη μακράν από την ολοκλήρωση του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Νέες ανησυχίες πυροδότησαν τα νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Ιανουάριο, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο το σενάριο της συνέχισης των επιτοκιακών αυξήσεων. Mία ημέρα νωρίτερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς άγγιξε υψηλό 14 ετών στο 2,89%, ενώ στη 10ετία επέστρεψε σε άνοδο μετά την αρχική πτώση, αγγίζοντας το 2,51% υψηλό μηνός.

«Βρισκόμαστε σε sell off το οποίο πιθανότατα να συνεχιστεί καθότι το ράλι των τιμών του Ιανουαρίου ήταν υπερβολικό. Η αγορά έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζεται στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα», σημειώνει η Evelyne Gomez-Liechti, στρατηγική αναλύτρια της Mizuho.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,39%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Στη διετία εκτοξεύθηκε στο 3,46%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012, με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

Από κοντά και οι ελληνικές αποδόσεις, στη 10ετία έφθασε το 4,29% με spread στις 177 μβ και στην πενταετία στο 3,57%.

«Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια άλλων διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ στην αρχή της εβδομάδας, οι δηλώσεις Λαγκάρντ πιστοποιούν την άποψη ότι το έργο της ΕΚΤ δεν ολοκληρώνεται μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου», σημειώνει ο Peter Sorensen, αναλυτής της Danske Bank. 

Traders επαναπροσδιορίζουν τώρα τις θέσεις τους και βλέπουν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να ξεπερνά το 3,5%. Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή στις ΗΠΑ όπου ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση ανεβάζουν τις προβλέψεις για το τερματικό επιτόκιο της Fed πάνω από το 5,25%. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News