Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων στην προοπτική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων

Oμόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων στην προοπτική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων

Σε νέα υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκαν σήμερα οι βραχυπρόθεσμες ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των νέων στατιστικών στις ΗΠΑ που τροφοδοτούν τις ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική εν μέσω επιθετικών σχολίων από αξιωματούχους της ΕΚΤ. 

Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ ανέκαμψαν σημαντικά τον Ιανουάριο μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, εξέλιξη που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενο ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας παρά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης αγγίζοντας υψηλό έξι εβδομάδων στο 2,47%. Τον Ιανουάριο είχε αγγίξει το 2,59%, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2011. Η απόδοση του διετούς γερμανικού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 το 2,88%. 

Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν το βασικό επιτόκιο να εκτοξεύεται πάνω από το 3,5% από το 2,5% σήμερα. Ακόμη και οι πιο ήπιοι ως προς τις τοποθετήσεις τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής φαίνεται να κλίνουν προς μία αυστηρή νομισματική πολιτική με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναφέρουν οικονομολόγοι της Citi.  

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 4,33%, ενώ στη διετία, με άνοδο 8,5 μονάδων βάσης, άγγιξε το 3,42% το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. Το spread έναντι των γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε εννέα μονάδες βάσης στις 185. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την αντίστοιχη του ιταλικού στο 4,22% με το spread στις 177 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,52%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε και πάλι στα 47 εκατ.ευρώ. 

Το τερματικό επιτόκιο της Φέντεραλ Ριζέρβ φαίνεται να ανεβαίνει τώρα σε πιο υψηλά επίπεδα και αυτό τροφοδοτεί την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. «Ο πληθωρισμός δεν αποθερμαίνεται αρκετά γρήγορα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη και παρότι τα στοιχεία στη Βρετανία σήμερα ήταν ενθαρρυντικά – δομικός πληθωρισμός γνώρισε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τον Ιούνιο – εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η αγορά εργασίας σφιχτή», αναφέρει αναλυτής της Societe Generale. 

Αναλυτές της Barclays βλέπουν τώρα το τερματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ στο 5,25% έως 5,5%. Στη Βρετανία, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου στο 10,1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 5,8% από το 6,3% του Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν τα βρετανικά ομόλογα να παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα του ευρώ, με την απόδοση του 10ετούς βρετανικού να υποχωρεί επτά μονάδες βάσης στο 3,46%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News