Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Καθοδική διόρθωση για τις αποδόσεις μετά το sell off της αγοράς

Ομόλογα: Καθοδική διόρθωση για τις αποδόσεις μετά το sell off της αγοράς

Οι ομολογιακές αποδόσεις υπαναχώρησαν από τα υψηλά πολλών ετών παίρνοντας μία ανάσα στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών. 

Οι αποδόσεις ανέβηκαν σε υψηλά δεκαετίας και άνω στον απόηχο των πολύ ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων ου ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και τα πιο επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που κατέστησαν απόλυτα σαφές ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε την Τετάρτη στο 2,57%, που σηματοδότησε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Σήμερα όμως υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,48%. Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ING, Αντουάν Μπουβέ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς δεν κατάφερε να σπάσει ανοδικά το 2,56% και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς δεν υπήρξε κάποιος καταλύτης ικανός να το ωθήσει σε υψηλότερο επίπεδο. 

Πολύ μεγαλύτερη ήταν η αποκλιμάκωση των ιταλικών αποδόσεων, καθώς στη 10ετία έφθασε τις οκτώ μονάδες βάσης, κλείνοντας στο 4,37%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 188 μονάδες βάσης, αφού έφθασε μία ανάσα από τις 200 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 4,36% με το spread στις 187 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,7% χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 113 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε ανοδικά στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο φθάνοντας στο 8,6% από 8,5% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, ενώ αντίστοιχη πορεία είχε και ο δομικός πληθωρισμός, φθάνοντας στο 5,3% από το 5,2%. 

Ο Τζούσι Χίλτζανεν της SEB εκτιμά ότι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ φαίνεται να έχουν φθάσει κοντά στην κορυφή τους. «Θεωρώ ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αυτά τα επίπεδα, οπότε θα υπάρξει μία καθοδική διόρθωση». 

Ανάσα πήραν και οι αποδόσεις των κοντικών αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με αυτές των μακροπρόθεσμων τίτλων. Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε μόλις μία μονάδα βάσης στο 2,906%. Στην ιταλική διετία, η απόδοση περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,51%. 

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της από πέρυσι τον Ιούλιο κατά 300 μονάδες βάσης σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Οι αγορά προεξοφλούν επιπλέον αύξηση κατά 130 μονάδες βάσης έως το Σεπτέμβριο. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News