Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε υψηλά 10ετίας – Ανησυχεί η άνοδος του πληθωρισμού

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε υψηλά 10ετίας – Ανησυχεί η άνοδος του πληθωρισμού

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας επέστρεψαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν υψηλότερα του αναμενομένου. 

Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από 5% του Δεκεμβρίου. 

Το πιο ανησυχητικό για τους επενδυτές είναι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας και παρακολουθείται ιδιαίτερα από την Φέντεραλ Ριζέρβ, που αυξήθηκε απρόσμενα στο 4,7% από το 4,4%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων, που γύρισαν ανοδικά μετά την αρχική πτώση. Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στο 3,02%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. 

Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης στο 3,65%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών. 

Τα στοιχεία της Παρασκευής ενισχύουν το αφήγημα ότι οι οικονομίες και οι τιμολογιακές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και ότι οι κεντρικές τράπεζες απέχουν ακόμη πολή από την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Τα αμερικανικά στοιχεία αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Πολ Ασγουορθ, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Capital Economics. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις της και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, εάν οι πιέσεις στις τιμές παραμείνουν ιδιαίτερα έντονες. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,53%, χωρίς να απέχει ιδιαίτερα από το υψηλό 11ετίας του 2,57% που άγγιξε την Τετάρτη. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ διετούς και 10ετούς παρουσίασε την πιο βαθιά αντιστροφή καμπύλης από το 1992. 

Στο αντίστοιχο ιταλικό, η απόδοση έφθασε έως το 4,44% με άνοδο επτά μονάδων βάσης με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 189 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,41% αφού ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το 4,5%, ενώ στην πενταετία παρέμεινε στην περιοχή του 3,7%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News