Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 20:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη ξανά οι αποδόσεις των κοντινών μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Ομόλογα: Στα ύψη ξανά οι αποδόσεις των κοντινών μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Σε υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ «άνοιξε την πόρτα» για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις στην κατάθεση που έδωσε στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας. 

«Εάν το σύνολο των στοιχείων δείξουν ότι χρειάζεται πιο γρήγορος ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις επιτοκιακές αυξήσεις», δήλωσε ο Πάουελ, σε μία ένδειξη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να επιστρέψει στις επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, μετά την επιβράδυνση του ρυθμού στις 25 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 στο 3,337%, ενώ στο ιταλικό διετές πήγε στο 3,88% αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, αφού όμως αρχικά κατέγραφε πτώση της τάξης των 10 μονάδων βάσης. 

«Ο Πάουελ πάγωσε κάθε ιδέα ότι η Fed είναι έτοιμη να αλλάξει πολιτική και επανέλαβε την ανάγκη για μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Κάρτερ της Quilter Cheviot. 

«Όταν η Fed μιλάει, οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν. Συνεπώς, τα σημερινά σχόλια Πάουελ είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσουν ανησυχίες για πιο επιθετική γραμμή και από την ΕΚΤ, ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων που υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόθεση για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις», αναφέρει ο αναλυτής. 

Από τους μακροπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,7% με οριακή πτώση αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε αποκλιμακωθεί οκτώ μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,551%, αφού αρχικά είχε αποκλιμακωθεί 11 μονάδες βάσης, με το spread ωστόσο στις 184 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 4,52% με το spread στις 178 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κλιμακώθηκε στο 3,9%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε και πάλι στα 64 εκατ.ευρώ. 

 
moneyreview.gr 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News