Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομολογιακές εκδόσεις: Ξεπέρασαν τα 500 δισ.ευρώ φέτος στην Ευρώπη

Ομολογιακές εκδόσεις: Ξεπέρασαν τα 500 δισ.ευρώ φέτος στην Ευρώπη

Ξεπέρασαν τα 500 δισ.ευρώ οι εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη από την αρχή του έτους έως σήμερα – πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό έως σήμερα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις ωθεί επιχειρήσεις, τράπεζες και κυβερνήσεις να παρακάμψουν τις αυξανόμενες αποδόσεις και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. 

Οι εκδόσεις από Nestle, Toyota Motor και HSBC Holdings βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το μέγεθος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την Ε.Ε. και τη Stellantis να προγραμματίζουν ομολογιακές εκδόσεις αυτή την εβδομάδα. 

«Εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα δύσκολο έτος με διακυμάνσεις, είναι καλύτερα να βγούμε τώρα στις αγορές παρά να περιμένουμε για αργότερα. Δεν ξέρουμε τί θα φέρει το υπόλοιπο έτος», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ζαν, επικφαλής του τμήματος της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Franklin Templeton. 

It's getting expensive to sell bonds, again | Borrowing costs in Europe are at their highest since October
 
 

Οι ομολογιακές εκδόσεις αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές του έτους καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα άρχιζαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Τώρα, με το δομικό πληθωρισμό στην Ευρώπη να παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, οι εκδότες θα βρεθούν για μία ακόμη φορά με υψηλότερες αποδόσεις για να εκδώσουν νέο χρέος. 

Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων η προσφορά έφθασε σήμερα τα 14,6 δισ.δολάρια, με όχημα την έκδοση καλυμμένου ομολόγου ύψους 5 δισ.ευρώ της Toronto-Dominion Bank και του αντίστοιχου ομολόγου αξίας 2,75 δισ.ευρώ από την HSBC. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News