Business & Finance Κυριακή 3/07/2022, 12:45
ΑΓΟΡΕΣ

Εταιρικά ομόλογα αξίας 40 δισ.ευρώ κινούνται σε προβληματικά επίπεδα

Εταιρικά ομόλογα αξίας 40 δισ.ευρώ κινούνται σε προβληματικά επίπεδα

Ευρωπαϊκό εταιρικό χρέος αξίας άνω των 40 δισ.ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή σε προβληματικά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει τις επιδεινούμενες προοπτικές για την οικονομία και το πόσο αυτές έχουν επηρεάσει την ικανότητα των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν το χρέος τους. 

Στα τέλη του 2021, τα εταιρικά ομόλογα σε ευρώ που έστελναν προειδοποιητικά σινιάλα ανέρχονταν μόλις στην αξία των 6 δισ.ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ice Data Services, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times. Το μέγεθος δε, του προβληματικού εταιρικού χρέους έχει υπερδιπλασιαστεί από τις 31 Μαίου έως τις 30 Ιουνίου, γεγονός που υπογραμμίζει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στην οικονομία. Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού θα αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων στο να κάνουν διάφορες δραστηριότητες. 

Ήδη, η S&P Global προειδοποίησε για ιδιαίτερα ζοφερές ποιοτικές όσον αφορά στην ποιότητα των πιστώσεων στην Ευρώπη. Εκτιμά ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις θα υποστούν πιέσεις το 2023, καθώς τα προβλήματα της προσφοράς κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές τροφίμων και ενέργειας. 

Τα ομόλογα που διαπραγματεύονται σε προβληματικά επίπεδα – που σημαίνει μία απόδοση κατά 10% υψηλότερη από την αντίστοιχη του κρατικού χρέους αναφοράς – αντιπροσωπεύουν τώρα το 8,8% του δείκτη εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης σε ευρώ συγκριτικά με το μόλις 1,3% στα τέλη του 2021. Αυτό αποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα να μην αποπληρωθούν όταν λήξουν τα ομόλογα. 

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ζήτησης για πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις με χαμηλότερη φερεγγυότητα θα δυσκολευθούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους και θα πρέπει να εγγυηθούν υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές για να προσελκύσουν χρηματοδότηση. Αναλυτές της JPMorgan έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για «πάγωμα» των πιστωτικών συνθηκών στην αγορά κεφαλαίου. Το θέμα είναι ότι τώρα η ζήτηση υποχωρεί και για το χρέος υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Κλίμα φόβου στις αγορές: Ακυρώνουν IPOs και νέα ομόλογα

Fitch: Υποβαθμίζει τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων – Δεν βελτιώνονται πια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News