Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 12:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων, παραμένουν κοντά στο πρόσφατο υψηλό

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων, παραμένουν κοντά στο πρόσφατο υψηλό

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούν τη Δευτέρα από τα υψηλά πολλών εβδομάδων, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να κρατούν τους επενδυτές επικεντρωμένους στις προσδοκίες για περισσότερη νομισματική σύσφιγξη.

Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη και αν μια ύφεση στη Γερμανία είναι όλο και πιο πιθανή καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός όλο το 2023, είπε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel το Σαββατοκύριακο.

Οι επενδυτές αναμένουν την Τρίτη τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποίησης PMI, αναζητώντας ενδείξεις για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, κάτι που ενδεχομένως θα δώσει σήματα ύφεσης και θα μειώσει την προοπτική μιας πιο επιθετικής πολιτικής από την ΕΚΤ, σημειώνει το Reuters.

«Οι PMI του Αυγούστου δεν είναι πιθανό να περιγράψουν μια ρόδινη εικόνα για την οικονομία, έτσι μπορεί να εμφανιστεί κάποια ζήτηση για ‘ασφαλή’ ομόλογα», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,20%. Την περασμένη Παρασκευή ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου στο 1,242%.

«Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν η αγορά έχει δημιουργήσει μια επαρκή βάση βραχυπρόθεσμα καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές και μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθούν για τις εκρηκτικές προοπτικές του πληθωρισμού και τις συζητήσεις για επιθετική πολιτική από την κεντρική τράπεζα», είπαν αναλυτές της Commerzbank.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 1,5 μονάδα βάσης στο 3,473%, μετά την άνοδό του στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου στο 3,533% την περασμένη Παρασκευή. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετων ομολόγων διαμορφώνεται στις 227 μονάδες βάσης. Είχε φτάσει στις 229,4 μονάδες την περασμένη Παρασκευή εν μέσω προσδοκιών για περισσότερη νομισματική σύσφιγξη και ανησυχιών ενόψει των ιταλικών εκλογών στις 25ης Σεπτεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News