Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 17:42
ΑΓΟΡΕΣ

Sell-off με αυξημένο τζίρο και πτώση 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Sell-off με αυξημένο τζίρο και πτώση 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών 

Γενικευμένο sell-off καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την ελληνικη αγορά να κινείται σε αντίθετη πορεία από αυτή των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και του θετικού κλίματος που επικρατεί στη Wall Street, καθώς πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολιτικές προεκτάσεις τους τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Στο κέντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι συστημικές τράπεζες, αλλά οι πιέσεις επεκτάθηκαν στο σύνολο του ταμπλό. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.082,10 μονάδες καταγράφοντας βαριές απώλειες της τάξης του 2,92% με το τζίρο να κινείται στα υψηλά επίπεδα των 154,93 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στις 2.646,87 μονάδες με πτώση 2,97%, ενώ ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.558,90 μονάδες με πτώση 2,67%. 

Οι τράπεζες στο επίκεντρο 

Ιδιαιτέρα βαριές ήταν οι απώλειες στις τράπεζες με τον τραπεζικέ δείκτη να καταγράφει πτώση 4,49% και να κλείνει στις 878,76 μονάδες. Πτώση 6,98% είχε η Τράπεζα Πειραιώς που έκλεισε στα 2,09 ευρώ και ακολουθούν οι Alpha Bank με πτώση 6,39% στ 1,34 ευρώ, η Eurobank με πτώση -4,40% στα 1,39 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα με πτώση 3,25% στα 5,18 ευρώ. 

Στις μη τραπεζικές μετοχές ΤΙΤΑΝ και ΔΕΗ κατέγραψαν απώλειες άνω του 5%. Στο -4,14% έκλεισε ο Σαράντης, ενώ πτώση άνω του 3% είχαν οι Aegean, Autohellas, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ. Πτώση άνω του 2% είχαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Lamda. 

Tα σενάρια για τις εκλογές και τα ραντεβού με τους Οίκους 

Μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ήπιας διόρθωσης στο ΧΑ, ήρθε η ώρα εντονοτερης ενεργοποίησης των πωλητών, καθώς μετά το αρχικό μούδιασμα το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, καθώς μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη το σενάριο για τις 9 Απριλίου, που ήταν και το επικρατέστερο, απομακρύνεται. 

Ο χρόνος των εκλογών παίζει ιδιαίτερο ρόλο και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία μεταξύ άλλων θα ξεκλειδώσει νέα κεφάλαια για την ελληνική αγορά. Η Scope Ratings επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με θετικές προοπτικές. Όπως έχει πει ο οίκος, οι θετικές προοπτικές σημαίνουν ότι η αναβάθμιση στo investment grade συγκεντρώνει πάνω από μία στις τρεις πιθανότητες για τους επόμενους 18 μήνες.Στην συνέχεια στις 10 Μαρτίου τη σκυτάλη παίρνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS καθώς θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αξιολόγησής της, με τον οίκο να έχει κατατάξει τη χώρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Ένα δεύτερο «παράθυρο» υπάρχει στις 17 Μαρτίου όταν η Moody’s θα ανακοινώσει το δικό της αποτέλεσμα της προγραμματισμένη αξιολόγησής της. Στις 21 Απριλίου παίρνει σειρά η S&P. 

Αναμονή για το ΑΕΠ 

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, σημαντικά είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2022. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όπως καταγράφονται σε δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg, κάνουν λόγο για ανάπτυξη 5,1% στο σύνολο του 2022 και 2,9% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι το έτος θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, ενώ παρόμοια είναι και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού (στο 5,6%).

Η εικόνα στην Ευρώπη

Διακυμάνσεις παρουσίασαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους traders αρχικά να αντιδρούν στους αναπτυξιακούς στόχους της Κίνας, οι οποίοι θεωρήθηκαν εν γένει συντηρητικοί και προκάλεσαν προβληματισμούς σε ό,τι αφορά το μέγεθος της συμβολής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη διεθνή ανάπτυξη φέτος. Έχοντας παρουσιάσει περιορισμένες απώλειες, τώρα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν άνοδο, καθώς το άνοιγμα της Wall Street στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέτρεψε το κλίμα. Οι traders στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην αυριανή κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και τις πιο πρόσφατες κινήσεις της Τράπεζας στη νομισματική πολιτική.

Λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,39%. Ο Dax της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 0,57% και ο Cac του Παρισιού κατά +0,4%. Αντιθέτως, απώλειες της τάξης του 0,32% εμφανίζει αυτή την ώρα ο FTSE του Λονδίνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κέρδη στη Wall Street ενόψει της κατάθεσης Πάουελ – Αποσυμπίεση στα ομόλογα

Τέσσερα σημαντικά ραντεβού για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News