Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη στις 1.118 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη στις 1.118 μονάδες

Ισχυρή διόρθωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,26% αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και κατά 2,66%. Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές αλλά οι καθοδικές πιέσεις επεκτάθηκαν σχεδόν στο σύνολο του ταμπλό. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.118,79 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,26% με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 117,78 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.734,98 μονάδες με πτώση 1,24% και Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στις 1.613,36 μονάδες με πτώση 0,51%. 

Απώλειες 1,87% είχε ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε στις 915,62 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο κόκκινο με εξαίρεση τη Eurobank που έκλεισε . Η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 4% στα 2,27 ευρώ ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,62% και η Εθνική Τράπεζα κατά 1,92%. 

Στις υπόλοιπες μετοχές, απώλειες άνω του 2% είχαν οι Motor Oil, Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική και Βιοχάλκο, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, LAMDA, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Quest, Autohellas και Aegean Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά η Eurobank και η ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα η Jumbo κατέγραψε άνοδο 3,23%. 

Συνολικά 24 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 83 πτωτικά και 58 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Frigoglass 

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσεισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της Frigoglass. H απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των μετοχών της εταιρείας, μέχρις ότου παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με σημαντικά γεγονότα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Frigoglass ανακοίνωσε την παράταση της συναλλαγής για την ανακεφαλαιοποίησή της, σημειώνοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν να εργάζονται για την υλοποίηση της συναλλαγής το συντομότερο δυνατόν και η προσδοκία τους είναι ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 13η Απριλίου 2023.

Αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με «αναταράξεις» προχωρά η σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες για μεγάλο μέρος της ημέρας παρουσίαζαν απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει μάλιστα σε χαμηλό ενός μήνα ενδοσυνεδριακά. Οι επενδυτές κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό, μετά την οποία έριξαν «στο κόκκινο» τα χρηματιστήρια προεξοφλώντας περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα ανέκαμψε, με τις βασικές αγορές να καταγράφουν κέρδη. Ο Stoxx 600 ανεβαίνει κατά περίπου 0,40%, ο Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει οριακή άνοδο, ο Cac του Παρισιού επίσης παρουσιάζει κέρδη 0,54%, ενώ άνοδο 0,28% σημειώνει και ο FTSE του Λονδίνου. 

Μικτά πρόσημα στην Wall Street – Πιέσεις στον S&P 500

Μικτά πρόσημα καταγράφουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προεξοφλούν περαιτέρω και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις 192.000 έναντι προσδοκιών για 197.000 καταδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει «ισχυρή», έναν φόβο τον οποίο έχει εκφράσει επανειλημμένως η Fed.

Στη Wall Street, αλλά και στις διεθνείς αγορές επικρατεί διάχυτη ανησυχία για την αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας και για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων για αρκετό καιρό ακόμη, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Παράλληλα, ελλοχεύει ο φόβος ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News