Business & Finance Σάββατο 18/02/2023, 12:50
ΑΓΟΡΕΣ

Σεισμική αλλαγή στις ροές κεφαλαίου σε ευρωπαϊκά ομόλογα και ευρώ

Σεισμική αλλαγή στις ροές κεφαλαίου σε ευρωπαϊκά ομόλογα και ευρώ

Mία σεισμική αλλαγή λαμβάνει χώρα στις ροές κεφαλαίου στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της Ευρώπης καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται σε έναν κόσμο χωρίς μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από πέρυσι τον Ιούλιο σταμάτησαν την πολυετή έξοδο από τα ευρωπαϊκά αμοιβαία σταθερού εισοδήματος. Οι καθαρές εκροές που άγγιξαν τα 818 δισ.ευρώ στα τέλη του 2021 – οι μεγαλύτερες σε διάρκεια δύο τουλάχιστον δεκαετιών – έχουν τώρα αντιστραφεί, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank. 

Οι πιο υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και η ανακούφιση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν προκάλεσε βαθύτερη ενεργειακή κρίση, απομακρύνουν επίσης τη θεμελιώδη αντίσταση στο ενιαίο νόμισμα, καθώς τα κεφάλαια μετατοκυλίονται από αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, όπως οι ΗΠΑ, σε ενεργητικό σε ευρώ.

Οι ροές κεφαλαίων θετικός οδηγός για το ευρώ

Χρήματα επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά αμοιβαία σταθερού εισοδήματος μετά από χρόνια εκροών

Source: Deutsche Bank research

 

«Η υποκείμενη δυναμική των ροών γίνεται πολύ πιο θετική για το ευρώ φέτος. Οι διαχειριστές κεφαλαίων μας λένε ότι βλέπουν τεράστιες επενδυτικές ροές προς την ευρωποαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας συναλλαγματικών ισοτιμιών της Deutsche Bank. 

H EKT διατήρησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος για χρόνια προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού και απορρόφησε τρισεκατομμύρια ομόλογα, πρώτα για να καταπολεμήσει τη στασιμότητα της ανάπτυξης και στη συνέχεια την εξάπλωση του Covid.

Οι επενδυτές αντέδρασαν, μειώνοντας την αναλογία των ομολόγων σε ευρώ στα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2014 και 2021 – δημιουργώντας τελικά μια θέση underweight που ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank. 

Γεφυρώνοντας το χάσμα

Τώρα με τις αποδόσεις στα υψηλότερά τους εδώ και πολλά χρόνια και το κλίμα προς την αγορά σταθερού εισοδήματος πολύ πιο θετικό καθώς συνεχίζονται οι επιτοκιακές αυξήσεις, οι καθαρές ροές τείνουν να γίνουν θετικές, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank. Oι αγορές προεξοφλούν επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις 125 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ συγκριτικά με 75 επιπλέον στις ΗΠΑ. 

«Θα κλείσει το χάσμα μεταξύ Fed και ΕΚΤ. Για το λόγο αυτό το ευρώ θα συνεχίσει να ισχυροποιείται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους», αναφέρει o Πολ Τζάκσον της Invesco Asset Management. 

Collapse in European Bond Yields Weighed on Euro | Currency weakened as investors divested cash from the region
 
 

Το ισοζύγιο πληρωμών Δεκεμβρίου της Ε.Ε. υποδεικνύει μια βελτιωμένη εικόνα της ροής του ευρώ, δήλωσε ο Tζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Nomura. Εκτός από τις εισροές χαρτοφυλακίου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -που ενισχύθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας- αυξήθηκε περαιτέρω σε πλεόνασμα 16 δισ. ευρώ.

Βέβαια, ο όποιος επαναπατρισμός κεφαλαίων προς την Ευρωζώνη είναι πιθανό να είναι μια πολυετής διαδικασία με σκαμπανεβάσματα: οι εκροές είχαν μειωθεί τα χρόνια πριν από την πανδημία, για να επιταχυνθούν μετά από έναν νέο γύρο κινήτρων που οδήγησε και πάλι τις αποδόσεις προς τα κάτω.

Και οι κοινές εκδόσεις χρέους – που θεωρούνται ως ακόμη ένας πιθανός καταλύτης για σημαντική εισροή κεφαλαίων – απέχουν ακόμη πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι εκκλήσεις για κοινή έκδοση αυξήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Αλλάζει στάση η αγορά – Στα ψηλά οι αποδόσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News