Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υπό την πίεση του πληθωρισμού – Απώλειες άνω του 1%

Wall Street: Υπό την πίεση του πληθωρισμού – Απώλειες άνω του 1%

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που έδειξαν άνοδο τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με τη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει αντοχές παρά τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 431,20 μονάδες ή 1,26% κλείνοντας στις 33.696,85 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,38% στις 4.090,41 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,78% κλείνοντας στις 11.855,83 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στο Dow άσκησαν οι μετοχές των Microsoft και Disney, με πτώση άνω του 2,66% και 3,12% αντίστοιχα. Οι κλάδοι ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών άσκησαν επίσης πιέσεις στο Dow, οι οποίες συγκρατήθηκαν εν μέρει από τα κέρδη μετοχών στον χώρο υγείας.

Ο κλάδος μεταφορών κατέγραψε τις χειρότερες απώλειες στον S&P 500, ενώ και η μετοχή της Tesla υποχώρησε 5,69% μετά την είδηση της ανάκλησης αυτοκινήτων της, ασκώντας πιέσεις στον S&P 500. 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, ακόμη ένα μέτρο παρακολούθησης του πληθωρισμού, ενισχύθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, τη στιγμή που οικονομολόγοι περίμεναν άνοδο 0,4%, ενώ οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν απρόσμενα την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι παραμένει επίμονα υψηλός και ότι η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τις αρχές καλοκαιριού», αναφέρει ο Mike Loewengart, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley. 

«Δεν θα με εξέπλητε εάν έβλεπα την αγορά να παίρνει μία ανάσα καθώς οι ελπίδες για μία ηπιότερη νομισματική στάση από την Fed για τους επόμενους μήνες φαίνεται να εξανεμίζονται. Οι επενδυτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην επιστρέψει σε φυσιολογικό επίπεδα τόσο γρήγορα όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που θα φέρει μεγαλύτερη μεταβλητότητα», προσθέτει. 

O Dow αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με πτώση για τρίτο διαδοχικό πενθήμερο. Ο S&P 500 παραμένει στάσιμος μέχρι στιγμής, ενώ ο Nasdaq αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με οριακά κέρδη. 

 

 

moneyreview.gr 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News