Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 12:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς ορμή ξεκινούν τον Φεβρουάριο ΧΑ και ευρωπαϊκές αγορές

Χωρίς ορμή ξεκινούν τον Φεβρουάριο ΧΑ και ευρωπαϊκές αγορές

Απουσία δυναμικής χαρακτηρίζει σήμερα τόσο το χρηματιστήριο της Αθήνας, όσο και τα υπόλοιπα της Ευρώπης, έπειτα από το ισχυρό ράλι του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, το φετινό ήταν το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς από το 2019, καθώς οι 34 από τις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί ο οίκος εμφάνισαν κέρδη.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε τον Ιανουάριο με άνοδο λίγο πάνω από 10%. Κατόπιν αυτών, η Eurobank Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εικόνα του ΧΑ για το 2023 είναι θετική, όμως οι επενδυτές δείχνουν να έχουν υποτιμήσει τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου και άρα τα περιθώρια ανόδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι περιορισμένα, ειδικά έπειτα από το πρόσφατο ράλι.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το χρηματιστήριο ωφελείται από την βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη, έπειτα από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, ευνοείται από τη στροφή στην αξία, όπως δείχνουν οι υπερ-αποδόσεις του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος λαμβάνει ώθηση και από την υψηλή έκθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων.

Τόσο το προφίλ των εταιρικών αποτελεσμάτων όσο και οι αποτιμήσεις θεωρούνται ελκυστικές, με τις μετοχές του μη χρηματοοικονομικού κλάδου (περίπου 5.5x EV EBITDA) και τις τράπεζες (περίπου 0.6x P/BV) να εμφανίζουν discount 20-30% έναντι των ανταγωνιστών σε Ε.Ε. και περιφέρεια.

Ωστόσο, η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου αντανακλά μεν τις προοπτικές επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα φέτος, αλλά σπεύδει να προεξοφλήσει πολύ νωρίς τη μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχύεται κατά 0,10%, στις 1.023 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 23,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1.035 και στις 1.104 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,26%, καθώς ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,15%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,12% και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,08%.

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News