ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Με το δεξί μπήκε η χρονιά στις αγορές – Οι επιδόσεις του ΧΑ

Deutsche Bank: Με το δεξί μπήκε η χρονιά στις αγορές – Οι επιδόσεις του ΧΑ

Το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς από το 2019 επεφύλασσε το 2023 για τις αγορές, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, καθώς οι 34 από τις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί ο γερμανικός οίκος έκλεισαν τον Ιανουάριο με θετικό πρόσημο.

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα, με μοναδική εξαίρεση στο θετικό κλίμα να είναι τα ενεργειακά εμπορεύματα. Πάντως, η μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποτελεί καλά νέα για τους καταναλωτές, που πιέζονταν από το υψηλό ενεργειακό κόστος πέρυσι, σημειώνει η Deutsche Bank.

Deutsche Bank: Με το δεξί μπήκε η χρονιά στις αγορές – Οι επιδόσεις του ΧΑ-1

Σύμφωνα με τον οίκο, η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 24,8% τον Ιανουάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021,  ήταν η σημαντικότερη από τις θετικές ειδήσεις του μήνα, καθώς βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές της ευρωπαϊκής  οικονομίας και απομακρύνει το σενάριο της ύφεσης, το οποίο η Deutsche Bank δεν περιλαμβάνει πια στις εκτιμήσεις της.

Οι κινεζικές επενδύσεις συνέχισαν να εμφανίζουν ισχυρές επιδόσεις, εν μέσω του ανοίγματος της οικονομίας, το οποίο άλλωστε έφερε ισχυρό ράλι και στα βιομηχανικά μέταλλα.

Deutsche Bank: Με το δεξί μπήκε η χρονιά στις αγορές – Οι επιδόσεις του ΧΑ-2

Στα αρνητικά του μήνα, η Deutsche Bank επισημαίνει τις ανησυχίες των επενδυτών για μια αμερικανική ύφεση καθώς και την προοπτική για πιο επίμονο πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 6,3%, σημειώνοντας την καλύτερη έναρξη χρονιάς από το 2019, ενώ ο ευρωπαϊκός STOXX 600 (+6,8%) είχε τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2015.

Ο Ιανουάριος έκλεισε με άνοδο 10,1% για το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank Χρηματιστηριακή: Το ράλι του ΧΑ, το πολιτικό ρίσκο και τα top picks

Morgan Stanley: Μην αγοράζετε μετοχές στο ράλι

BofA: Οι επενδυτές συρρέουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News