Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τρίτη συνεδρίαση ανόδου για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Τρίτη συνεδρίαση ανόδου για τις αποδόσεις του ευρώ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, αφότου αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες. 

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ορμητικός λέγοντας ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης θα συνεχιστούν στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, για να ακολουθήσουν όμως και άλλες αυξήσεις. Ο συνάδελφός του Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις την Παρασκευή, αφού πρώτα είχε διαμορφώσει τους τόνους η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Νταβός. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,19%, αφού είχε ενισχυθεί 11 μονάδες βάσης την Παρασκευή, στον απόηχο δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ. Παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερα από το 2,59%, το υψηλό 11 ετών, που είχε αγγίξει στις 2 Ιανουαρίου. Οριακή άνοδο στο 2,58% σημείωσε και η απόδοση του διετούς. 

Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν αρκετά περιορισμένος και οι κινήσεις σχετικά ήπιες, λόγω της αργίας του Νέου Κινεζικού Έτους σε πολλές περιοχές της Ασίας.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς πέρασε πάνω από το 4%, αφού ενισχύθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια μηνός. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε ελαφρώς σήμερα στις 182 μονάδες βάσης, ξεφεύγοντας από το χαμηλό οκταμήνου των 164 μονάδων βάσης της προηγούμενης εβδομάδας. 

Υποτονική και η συνεδρίαση στην ελληνική αγορά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,18% με το spread στις 204 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,29%.  

  
moneyreview.gr
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News