Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Η άνοδος επέστρεψε σήμερα στις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αφότου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ακύρωσε τις προσδοκίες των αγορών για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όπως είπε, διατηρώντας τα σε περιοριστικό έδαφος όσο θα χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%. 

Η ανανέωση της δέσμευσης Λαγκάρντ, μετά δε από τη δυσκολία επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ “γερακιών” και “περιστεριών” στην τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, πυροδότησε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη Κλάας Νοτ, οι αγορές μπορεί να υποτίμησαν τις προγραμματισμένες επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ και οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν πιο σοβαρά την καθοδήγηση της ΕΚΤ για πολλαπλές επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς επέστρεψε οριακά πάνω από 2% από το 1,97% της Τετάρτης, με αύξηση πέντε μονάδων βάσης, εξακολουθώντας ωστόσο να κρατά μεγάλες αποστάσεις από το 2,56% στο οποίο είχε εκτιναχθεί μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,77%, με το spread στις 171 μονάδες βάσης, ενώ στην ελληνική 10ετία επέστρεψε πάνω από το 4%.  

Εκτός από τον επιθετικό τόνο της Λαγκάρντ και του Νοτ, οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους. 

Πάντως, η αντιστροφή της καμπύλης των γερμανικών αποδόσεων παραμένει και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη από το 1992 με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ διετών και 10ετών στις -46 μονάδες βάσης. Με ενδιαφέρον παρακολουθείται και το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών, παρότι παραμένει σε στενό πλαίσιο διακύμανσης. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών 10ετών κινήθηκε στις 134 μονάδες βάσης, αφού αρχικά είχε υποχωρήσει έως τις 129.

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News