Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ράλι οι τιμές – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Σε ράλι οι τιμές – Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του Δεκεμβρίου υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα νέα οικονομικά μακροοικονομικά ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να βρίσκονται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους. 

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο, καθώς το κόστος ενέργειας και τροφίμων κατέγραψε πτώση, σε μία νέα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει σε τροχιά αποκλιμάκωσης. 

Τα στοιχεία αυτά τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο το σενάριο που θέλει την ΕΚΤ να επιβραδύνει πιο γρήγορα τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ενώ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφερε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα κορυφωθούν έως το καλοκαίρι. Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους εκ των έσω της ΕΚΤ, ανέφερε ότι κερδίζει έδαφος η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 και όχι κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Οι χρηματοοικονομικές αγορές περιμένουν τώρα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να κορυφωθεί στο 3,2% τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια, χαμηλότερα από το 3,5% που είχαν προβλέψει αναλυτές το Δεκέμβριο. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν κάθετη πτώση σε όλες τις αγορές. Στην ελληνική αγορά είχαμε «απογείωση των τιμών» με το συνολικό όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να φθάνει τα 86 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές στον τίτλο λήξης του 2033. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχώρησε κάτω από το φράγμα του 4%, στο 3,95%, με το spread στις 203 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 3,10%. 

Αντίστοιχη η κίνηση και στη γειτονική Ιταλία, όπου η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 19 μονάδες βάσης, στο 3,68% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 174 μονάδες βάσης. 

Στον «πυρήνα», το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία βούλιαξε στο 1,97%, κατά 12 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου. 

Εκτός Ευρωζώνης, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έκανε τελικά την αλλαγή που περίμεναν πολλοί επενδυτές, διατηρώντας στη συνεδρίασή της την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων, βάση της οποίας η απόδοση του 10ετούς παραμένει κοντά στο μηδέν. Αυτό έδωσε μία ανάσα στους επενδυτές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στρατηγική αναλύτρια της Bank of America.  
   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News