Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά τις νέες φήμες για την ΕΚΤ

Ομόλογα: Σημαντική αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά τις νέες φήμες για την ΕΚΤ

Υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εξετάζει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. 

Αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg ανέφεραν ότι κερδίζει έδαφος η προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και όχι κατά 50 στη συνεδρίαση του Μαρτίου μετά από την αναμενομένη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε σε συνέντευξή του στους FT ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη χαρακτηρίζοντας το σημερινό επίπεδο του 2% κατά το πλείστον ουδέτερο. 

H Eλλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την έκδοση νέου 10ετούς αναφοράς που θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ στις 24 Ιανουαρίου, εν μέσω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 21 δισ.ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3,5 δισ.ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,4%. 

Ενώ αρχικά η νέα προσφορά άσκησε αρχικά πιέσεις στις ελληνικές αποδόσεις, εν συνεχεία υπήρξε μία αναδίπλωση εν μέσω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η απόδοση στη 10ετία έκλεισε στο 4,09% αφού αρχικά είχε φθάσει έως το 4,17% με το spread στις 208 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία επέστρεψε στο 3,23% από το αρχικό 3,38%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 109 εκατ.ευρώ με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να προσελκύουν οι τίτλοι λήξης του ’32. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε κατά 13,5 μονάδες βάσης στο 3,88%, χάρη στο δημοσίευμα του Bloomberg, αφού αρχικά είχε διολισθήσει στο 3,84%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Δεκεμβρίου. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 11,5 μονάδες βάσης στο 2,08%. Τα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι ενδείξεις παραπέμπτουν σε πιο ήπια ύφεση τους επόμενους μήνες απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά.  

Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι στραμμένο αυτή τη στιγμή στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να τερματίσει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων, γεγονός που προοιωνίζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ξεπέρασε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το ανώτατο όριο που έχει θέσει η ιαπωνική κεντρική τράπεζα. 
     
moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Νέο 10ετές ομόλογο: 3,5 δισ. ευρώ αντλεί η Αθήνα – Στο 4,4% το επιτόκιο

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News