Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 17:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιεί για ύφεση η Παγκόσμια Τράπεζα – Υποβάθμισε τις προβλέψεις για φέτος

Προειδοποιεί για ύφεση η Παγκόσμια Τράπεζα – Υποβάθμισε τις προβλέψεις για φέτος

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τη διεθνή οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ προειδοποίησε ότι εάν επιμείνουν τα σοκ τότε ενδέχεται να διολισθήσει και σε ύφεση.

Υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την πλειονότητα των χωρών, αλλά και ευρύτερων περιοχών διεθνώς, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,7% το 2023. Πρόκειται δηλαδή για μείωση κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τις προβλέψεις στις οποίες είχε προβεί τον περασμένο Ιούνιο. Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί θα αποτελεί μάλιστα την τρίτη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριάντα ετών, μετά την ύφεση του 2009 και του 2020. Επίσης, αναθεώρησε επί τα χείρω και τις προβλέψεις για το 2024.

Ανάμεσα στους σημαντικότερους λόγους για τη φετινή διολίσθηση, η Παγκόσμια Τράπεζα συγκαταλέγει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Επίσης, στη σχετική έκθεση, η επίδοση του 2023 αποδίδεται και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στη μείωση των επενδύσεων διεθνώς.

Έκκληση για μέτρα

Η παγκόσμια τράπεζα σημειώνει επίσης ότι η μεγάλη αδυναμία σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε. κλιμακώνει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φτωχότερα κράτη. Παρότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις γίνονται εντονότερες και οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώνονται να ανεβάσουν τα επιτόκια ταχύτερα από το προσδοκώμενο.

«Ο συνδυασμός βραδείας ανάπτυξης, σύσφιγξης των οικονομικών συνθηκών και των υψηλών χρεών είναι πιθανό να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις και να πυροδοτήσουν χρεοκοπίες. Απαιτείται επείγουσα διεθνής δράση για τον μετριασμό των κινδύνων μίας παγκόσμιας ύφεσης και υψηλού χρέους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι απαιτείται εστίαση και ρύθμιση στα ακόλουθα πεδία:

  • Οι αρμόδιοι φορείς σε κάθε χώρα οφείλουν να διασφαλίσουν ότι κάθε μέτρο στήριξης εστιάζει στις ευάλωτες ομάδες
  • Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο του στόχου των κεντρικών τραπεζών
  • Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ανθεκτικά

Η παγκόσμια τράπεζα προειδοποίησε τέλος ότι απαιτείται σημαντική αύξηση στις επενδύσεις προς αναπτυσσόμενα κράτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Nouriel Roubini: Συντριβή τρένου σε slow motion η παγκόσμια οικονομία

Πυκνώνουν τα σύννεφα για ύφεση – Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Economist: Οι δέκα οικονομικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News