Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 08:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Δύσκολο να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση

Παγκόσμια Τράπεζα: Δύσκολο να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση

H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση καθώς οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων εκτινάσσονται, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Είναι δύσκολο «να δούμε πώς θα αποφύγουμε την ύφεση», είπε ο Ντέιβιντ Μάλπας σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.  Και πρόσθεσε ότι τα lockdowns για τον κορωνοϊό στην Κίνα ενισχύουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Τα σχόλιά του είναι η τελευταία προειδοποίηση σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο για ύφεση και έρχονται να προστεθούν σε παρόμοιες προβλέψεις από άλλους οικονομικούς οργανισμούς. 

«Καθώς βλέπουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ… είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε την ύφεση», είπε ο Μάλπας. 

«Ο διπλασιασμός των τιμών της ενέργειας είναι αρκετός για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνος του», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για φέτος κατά σχεδόν μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,2%.

Ο Μάλπας είπε επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν τα δυτικά έθνη προχωρούν με σχέδια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια.

Είπε ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ήδη επιβαρύνουν τη Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται επίσης από ελλείψεις λιπασμάτων, τροφίμων και ενέργειας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News