Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 12:24
BUSINESS & FINANCE

Με κέρδη – ρεκόρ το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του κόσμου

Στα 339 δισ. δολάρια για το τελευταίο 12μηνο

Με κέρδη – ρεκόρ το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του κόσμου

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του κόσμου αποκόμισε κέρδη ρεκόρ για το δημοσιονομικό έτος 2020 – 2021, καταφέρνοντας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων.

Ο λόγος για το Συνταξιοδοτικό Ταμείο Κρατικών Επενδύσεων της Ιαπωνίας (GPIF), το οποίο είχε κέρδη 339 δισ. δολαρίων ή αλλιώς 37,8 τρισ. γεν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου (Απρίλιος 2020 – Μάρτιος 2021).

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό από το 2001, όταν και ξεκίνησε να διαχειρίζεται τις συντάξεις των Ιαπώνων.

Με κέρδη – ρεκόρ το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του κόσμου-1

Οι επενδύσεις σε ξένες μετοχές ήταν αυτές που εμφάνισαν τα ισχυρότερα κέρδη, καθώς έδωσαν αποδόσεις της τάξης σχεδόν του 60%. Ακολούθησαν οι επενδύσιες σε εγχώριες μετοχές με 41,6%, καθώς και οι αγορές ξένων ομολόγων με 7,1%.

Ο πρόεδρος του Ταμείου, Masataka Miyazono, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία τον Απρίλιο του 2020 με ζημιές 17,7 τρισ. δολαρίων, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα.

Σ’ αυτό το επίτευμα των βοήθησε και η χρονική συγκυρία, καθώς η Covid-19 έδωσε την ευκαιρία για ριζικές ανακατατάξεις στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά το επίμαχο διάστημα, ο κύριος δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου παρουσίασε σωρευτικά κέρδη της τάξης του 39%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News