Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 17:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Υπό τη σκιά της πανδημίας μέχρι το 2023 – Παγκόσμια οικονομία δύο ταχυτήτων

Παγκόσμια Τράπεζα: Υπό τη σκιά της πανδημίας μέχρι το 2023 – Παγκόσμια οικονομία δύο ταχυτήτων

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία το 2022 η Παγκόσμια Τράπεζα λόγω της έξαρσης της πανδημίας, της μείωσης της στήριξης και των προβλημάτων που εμμένουν στις παγκόσμιες εφοδιαστικες αλυσίδες.

Συνγκεκριμένα, η Τράπεζα αναμένει ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί κατά 4,1% φέτος, ενώ τον Ιούνιο προέβλεπε αύξηση της τάξης του 4,3%. Επίσης, αναμένει ότι μέχρι το 2023, ο ετήσιος ρυθμός θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τάση πριν την επέλαση της πανδημίας στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες αγορές. Αντιθέτως, αναμένει πως μέχρι το 2023, οι ανεπτυγμένες αγορές θα επανέλθουν σε προ πανδημικά επίπεδα.

Παγκόσμια Τράπεζα: Υπό τη σκιά της πανδημίας μέχρι το 2023 – Παγκόσμια οικονομία δύο ταχυτήτων-1

«Έπεται μία σοβαρή επιβράδυνση», προειδοποίησε ο Ayhan Kose, επικεφαλής οικονομολόγος της ομάδας προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο ίδιος τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία ακολουθεί ουσιαστικά δύο διακριτά μονοπάτια: οι ανεπτυγμένες οικονομίες «πετούν», ενώ οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μένουν πίσω.

Τα εμπόδια

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις βρίσκονται υπό τη σκιά της «εξαιρετικής αβεβαιότητας», όπως έχει χαρακτηρίσει το κλίμα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Μεταξύ των ρίσκων που εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη συγκαταλέγονται οοι πληθωριστικές πιέσεις και οι πιέσεις από τα υψηλότατα επίπεδα χρέους. Συγκεκριμένα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπάρχει περιορισμένος χώρος για την παροχή στήριξης.

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η μεγάλη στήριξη που δόθηκε από τις κυβερνήσεις μπόρεσαν να απορροφήσουν ένα μέρος του πλήγματος από την πανδημία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι 5 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2022

ILO: Βαρίδι για μικρές επιχειρήσεις και χαμηλόμισθους η πανδημία – Οι προεκτάσεις στην οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News