Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία

Ανησυχίες για επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, έστω και εάν ελπίζουν ότι το άνοιγμα της Κίνας θα συμβάλει στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους δείκτες, μια περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανή. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κεγιάνγκ, η Γκεοργκίεβα είπε ότι η αναθεώρηση της πολιτικής της Κίνας για τον κορωνοϊό θα ήταν κάτι καλό για την εγχώρια οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΔΝΤ προβλέπει επί του παρόντος παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7% το επόμενο έτος, χαμηλότερη από το φετινό 3,2%.

Η συνάντηση ήταν μέρος του διαλόγου «1+6» που διεξάγει η Κίνα κάθε χρόνο με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν επίσης απαισιόδοξος σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές.

«Ανησυχώ βαθύτατα ότι ο κόσμος κινδυνεύει από μια παγκόσμια ύφεση», είπε ο Μάλπας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να παραμείνει χαμηλή για χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες ανατιμολογήσεις των περιουσιακών στοιχείων. «Αυτή είναι μια πραγματική μακροπρόθεσμη κρίση για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες», σημείωσε.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βγει ο κόσμος από τον στασιμοπληθωρισμό, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα, ως μεγάλη οικονομία, θα πρέπει να μειώσει τα πλεονάζοντα αποθέματα τροφίμων και λιπασμάτων για να βοηθήσει με τις ελλείψεις που σημειώνονται σε άλλες χώρες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News