Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 22:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα: Προειδοποίηση για ύφεση και κρίση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες

Γκεοργκίεβα: Προειδοποίηση για ύφεση και κρίση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες

Έτοιμο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος και το επόμενο έτος είναι το ΔΝΤ, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

«Οι δείκτες υποδηλώνουν ένα ασθενέστερο δεύτερο τρίμηνο και εμείς προβλέπουμε περαιτέρω υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος και το επόμενο έτος», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% για φέτος και το επόμενο έτος, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του Ιανουαρίου που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,4% και 3,8% αντίστοιχα.

Λίγο νωρίτερα, το Peterson Institute for International Economics εμφανίστηκε επιφυλακτικό ότι η Fed δεν θα ήταν σε θέση να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει σε άνοδο την ανεργία. 

«Μία περαιτέρω μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση και να οδηγήσει πολλές οικονομίες σε ύφεση», είπε η Γκεοργκίεβα. Και ενώ το Ταμείο είναι της άποψης ότι η άμεση δράση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μπορεί να πλήξει λιγότερο την οικονομία από ό,τι μία καθυστερημένη κίνηση, θεωρεί ότι οι περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις θα κάμψουν την αναπτυξη και θα πλήξουν την αγορά εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών ανησυχεί ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν ως αποτέλεσμα εκροές κεφαλαίου και αύξηση του κόστους δανεισμού στις αναπτυσσόμενες οικνομίες. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ξένο νόμισμα ξεπερνούν το 10% στο ένα-τρίτο των χωρών του αναδυόμενου κόσμου. Πρόκειται για ποσοστό πολύ κοντά στα υψηλά που είδαμε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση, σημείωσε η Γκεοργκίεβα. 

Επίσης, η αξιωματούχος κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής να είναι έτοιμοι να παρέμβουν στην αγορά ξένου συναλλάγματος ή να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της ροής κεφαλαίου σε συνδυασμό με προληπτικά μέτρα μείωσης της εξάρτησης από το δανεισμό σε ξένο νόμισμα έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στο σημερινό κύκλο αύξησης των επιτοκίων και να αποφευχθεί μία κρίση χρέους στις αναδυόμενες αγορές. 

Σημείωσε ακόμη ότι οι πυροδοτούμενες από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξήσεις σε αγαθά θα ασκήσουν πιέσεις στις φτωχότερες χώρες απειλώντας να παρασύρουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας επιπλέον 71 εκατ.άτομα. Χωρίς περαιτέρω δράση και υποστήριξη από τις ανεπτυγμένες χώρες, η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει περισσότερη πείνα και μετανάστευση, προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μία παγκόσμια ύφεση – Θα κάνει και τρίτη υποβάθμιση των προβλέψεών του

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News