Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 22:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μία παγκόσμια ύφεση – Θα κάνει και τρίτη υποβάθμιση των προβλέψεών του

ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μία παγκόσμια ύφεση – Θα κάνει και τρίτη υποβάθμιση των προβλέψεών του

Το μήνυμα ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο έστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ δεν απέκλεισε μία πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τους αυξημένους κινδύνους. 

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε στο Reuters ότι το Ταμείο σκοπεύει να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 3,6% φέτος για την παγκόσμια οικονομία, για τρίτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν έχουν ολοκληρώσει τις νέες εκτιμήσεις. 

Το ΔΝΤ προγραμματίζει να δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις του για το 2022 και το 2023 στα τέλη Ιουλίου, αφού ήδη τις αναθεώρησε επί τα χείρω περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Απρίλιο. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,1% πέρυσι.

«Οι προοπτικές από τη«ν τελευταία αναθεώρηση του Απριλίο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά», ανέφερε η Γκεοργκίεβα μιλώντας στο Reuters, επικαλούμενη τη γενικευμένη κλιμάκωση του πληθωρισμού, τις μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την αύξηση των κυρώσεων προς την Ρωσία.  

«Βρισκόμαστε σε πολύ ταραγμένα νερά», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να αποκλείσει μία ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, απάντησε ότι «ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε». «Το 2022 θα είναι πολύ δύσκολο και το 2023 ακόμη πιο δύσκολο. Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξήθηκαν το 2023», υπογράμμισε. 
  
Η Γκεοργκίεβα παραδέχθηκε επίσης ότι μία μεγαλύτερης διάρκειας σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όμως σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε υπό έλεγχο τις τιμές. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βλέπει μεγαλύτερη ετερογένεια σήμερα στην παγκόσμια οικονομία συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια, με τους εξαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να βρίσκονται σε καλύτερη θέση, σε αντίθεση με τους εισαγωγείς που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κρ. Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα έχει «πόνο»

ΔΝΤ: Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News