Business & Finance Πέμπτη 6/10/2022, 20:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Θα υποβαθμίσει ξανά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία – Βλέπει επιδείνωση

ΔΝΤ: Θα υποβαθμίσει ξανά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία – Βλέπει επιδείνωση

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία για το 2023, που κυμαίνονται σήμερα στο 2,9%, αναμένεται να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη τον αυξημένο κίνδυνο ύφεσης και χρηματοοικονομικής αστάθειας. 

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνονται, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσεις που δημιούργησε η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή, κατάσταση που σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα γίνει ακόμη χειρότερη. 

«Βιώνουμε μία δομική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικά προβλέψιμο περνάμε σε έναν κόσμο περισσότερο ευάλωτο, με μεγαλύτερη αβεβαιότητα, υψηλότερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές εντάσεις και πιο συχνές φυσικές καταστροφές», υπογράμμσε σε ομιλία της στο Georgetown University. 

H επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι όλες οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη – Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα – επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από τις υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο αναμένεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για το 2023 για τέταρτη επί τα χείρω αναθεώρηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, διατηρώντας ωστόσο πιθανόν αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% φέτος. 

Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία θα κυριαρχήσουν στις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, με παρουσία των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών από τις χώρες μέλη του G20. 

H Γκεοργκίεβα εκτιμά ότι περίπου το ένα-τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα εισέλθει σε ύφεση φέτος ή το επόμενο έτος για δύο τουλάχιστον διαδοχικά τρίμηνα. «Ακόμη και στην περίπτωση που η ανάπτυξη παραμείνει σε θετικό έδαφος, οι οικονομίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία πολύ πιεστική κατάσταση, που θα θυμίζει ύφεση, εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και των αυξανόμενων τιμών», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισ.δολάρια την περίοδο από φέτος έως το 2026, μέγεθος που αντιστοιχεί με το γερμανικό ΑΕΠ και σηματοδοτεί ένα «τεράστιο πισογύρισμα» για την παγκόσμια οικονομία.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, όμως προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται αποφασιστικά, παρά το γεγονός ότι η οικονομία επιβραδύνεται. Επανέλαβε δε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να παραμείνουν στοχευμένα και προσωρινά.  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News