Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fake it ‘til you make it: Από την κορυφή στη φυλακή για το Νο2 της Theranos

Fake it ‘til you make it: Από την κορυφή στη φυλακή για το Νο2 της Theranos

Ποινή φυλάκισης σχεδόν 13 ετών επιβλήθηκε στον Sunny Balwani, το πρώην Νο2 της startup Theranos, η οποία ισχυριζόταν ότι μπορεί να κάνει μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις με μία σταγόνα αίματος, πριν τελικά αποδειχθεί ότι η τεχνολογία της ήταν ανύπαρκτη και η εταιρεία μία απάτη.

Η καταδίκη του έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου η Elizabeth Holmes, ιδρύτρια της Theranos και πρώην σύντροφος του Balwani είχε καταδικαστεί σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλακής.

Πρόκειται για τις σπάνιες καταδίκες δύο στελεχών τεχνολογίας.

Fake it ‘til you make it: Από την κορυφή στη φυλακή για το Νο2 της Theranos-1
φωτ.: Reuters/Stephen Lam

 «Υπάρχει ένα ατυχές ρητό στη Σίλικον Βάλεϊ: «Fake it ‘til you make it» (Προσποιήσου μέχρι να πετύχεις). Η Elizabeth Holmes και ο Sunny Balwani παρατράβηξαν αυτή την ιδέα φτάνοντας πολύ πέραν τα όρια των όσων επιτρέπονται από τον νόμο και καθώς το έκαναν, έθεσαν σε κίνδυνο τεράστια ποσά από τα χρήματα των επενδυτών», είπε στη δήλωσή της η Stephanie Hinds, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι σήμερα το δικαστήριο κατέστησε επίσης σαφές ότι η απόφαση του Sunny Balwani να εξαπατήσει γιατρούς και ασθενείς έθεσε επίσης σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Η κυρία Holmes και ο κ. Balwani θα τιμωρηθούν τώρα δίκαια για την παράνομη συμπεριφορά τους».

Η Hinds πρόσθεσε: «Ας γίνει αυτή η ιστορία μια προειδοποίηση για τους επιχειρηματίες σε αυτήν την περιοχή: Όσοι χρησιμοποιούν ψέματα για να καλύψουν ότι δεν έχουν επιτύχει όσα υποσχέθηκαν, κινδυνεύουν με σημαντικό χρόνο φυλάκισης».

Ο Jeffrey Coopersmith, δικηγόρος του Balwani, δήλωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα. Διαφωνούμε με σεβασμό και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση».

Η Theranos συγκέντρωσε 945 εκατ. δολάρια από επενδυτές, με την υπόσχεση να κάνει μια σειρά από εξετάσεις χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες αίματος. Στο αποκορύφωμά της, η εταιρεία είχε αποτιμηθεί στα 9 δισ. δολάρια.

Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται όταν έρευνα της Wall Street Journal το 2015 διαπίστωσε ότι η Theranos πραγματοποιούσε ελάχιστες από τις εκατοντάδες εξετάσεις που υποσχόταν με την δική της τεχνολογία, και αυτές με αμφισβητήσιμη ακρίβεια. Η Theranos διαλύθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Fake it ‘til you make it: Από την κορυφή στη φυλακή για το Νο2 της Theranos-2
φωτ.: Reuters/BRITTANY HOSEA-SMALL

Πριν ενταχθεί στη Theranos, ο Balwani είχε μια καριέρα ως στέλεχος σε εταιρείες λογισμικού. Σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερος από τον Holmes, τη συνάντησε για πρώτη φορά το 2002 προτού εκείνη εγκαταλείψει το Stanford. Υπήρξε άτυπος σύμβουλος της Holmes στις πρώτες μέρες της Theranos και οι δύο τους ανέπτυξαν σχέση. Ο Balwani εγγυήθηκε ένα «δάνειο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» της startup το 2009 ανέλαβε επίσημα τον  ρόλο του COO.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η Holmes ισχυρίστηκε ότι η Balwani προσπάθησε να ελέγξει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής της, ακόμα και το πώς θα μιλάει ή τι θα τρώει, απομονώνοντάς την από άλλους.

Η Holmes θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος της, αλλά έχει λάβει εντολή να παραδοθεί στις 27 Απριλίου του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σκάνδαλο Theranos: Ποινή φυλάκισης άνω των 11 ετών για την Ελίζαμπεθ Χολμς

«Ξύπνα στις 4, μίλα σπάνια, τρώγε μόνο σαλάτες» – Το μαρτύριο της Χολμς;

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ένας βιασμός, μία «δολοφονία» και ένα σκάνδαλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News