Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ένας βιασμός, μία «δολοφονία» και ένα σκάνδαλο

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ένας βιασμός, μία «δολοφονία» και ένα σκάνδαλο

Αναπάντεχη τροπή πήρε η δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς για το σκάνδαλο της Theranos, της εταιρείας που υποσχόταν να φέρει την επανάσταση στον τομέα της υγείας κάνοντας εύκολα και φθηνά μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις μόνο με μία σταγόνα αίματος.

Ως γνωστόν, η δήθεν επαναστατική τεχνολογία την οποία είχε ανακαλύψει η Χολμς δεν δούλεψε ποτέ, με αποτέλεσμα η ιδρύτρια της Theranos να δικάζεται για απάτη σε βάρος των επενδυτών που ανέβασαν την αποτίμηση της εταιρείας έως και στα 9 δισ. δολάρια, αλλά και των πελατών της. Η επιχειρηματίας που παρουσιαζόταν κάποτε ως ένας θηλυκός Στιβ Τζομπς κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνων εάν καταδικαστεί.

Οι δικηγόροι της είχαν αποκαλύψει ότι η Χολμς θα επιχειρήσει να ρίξει τις ευθύνες στον πρώην σύντροφό της και Νο2 της Theranos, Σάνι Μπαλουάνι, κατηγορώντας τον ότι είχε μία χειριστική και κακοποιητική σχέση μαζί της.

Όμως φαίνεται ότι όταν πήραν την ριψοκίνδυνη απόφαση να βάλουν την Χολμς  να καταθέσει στη δίκη, έκρυβαν έναν άσο στο μανίκι τους.

Η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε όταν ήταν φοιτήτρια στο Στάνφορντ, με αποτέλεσμα αυτή η τραυματική εμπειρία να την οδηγήσει να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη της εταιρείας της.

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ένας βιασμός, μία «δολοφονία» και ένα σκάνδαλο-1

«Αποφάσισα να ρίξω όλο μου το είναι στο να φτιάξω τη Theranos», είπε στο δικαστήριο.

Και πρόσθεσε ότι αυτός που την ενθάρρυνε να κυνηγήσει τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες της ήταν ο Σάνι Μπαλουάνι, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Κίνα, όπου είχε πάει για να μάθει τη γλώσσα, το καλοκαίρι πριν να ξεκινήσει στο Στάνφορντ, ενώ εκείνη ήταν 18ετών και εκείνος 38.

Μετά την επίθεση την οποία υπέστη, συζήτησε την τραυματική της εμπειρία με τον Μπαλουάνι και εκείνος της είπε ότι θα την προστάτευε, όπως κατέθεσε στη δίκη.

«Μου είπε ότι τώρα που τον γνώρισα, είμαι ασφαλής», είπε.

Οι δύο τους συνήψαν σχέση, η οποία διήρκεσε για περισσότερα από 10 χρόνια και εκείνος άρχισε να δουλεύει στη Theranos το 2009.

«Καταλάβαινα ότι ήταν ένα πολύ επιτυχημένο πρόσωπο στις επιχειρήσεις», καθώς είχε δουλέψει με τον Μπιλ Γκέιτς και είχε πουλήσει μία εταιρεία λογισμικού, είπε για τον Μπαλουάνι.

Μάλιστα, ο Μπαλουάνι της είπε ότι εκείνη δεν είχε ιδέα από business και πως «ό,τι πίστευα ήταν λάθος».

«Έπρεπε να σκοτώσω το άτομο που ήμουν»

«Έπρεπε να σκοτώσω το άτομο που ήμουν για να γίνω επιχειρηματίας», θυμάται ότι της είχε πει.

Και πρόσθεσε ότι ο Μπαλουάνι της έδινε προσταγές για κάθε πλευρά της ζωής της. «Έλεγε ότι εάν ήθελα να είμαι μια καλή επιχειρηματίας, έπρεπε να ξοδεύω όλο μου τον χρόνο στην επιχείρηση», επτά ημέρες την εβδομάδα, όπως είπε.

Αυτό σήμαινε ότι δεν έπρεπε να κοιμάται πολύ, να τρώει «μόνο τροφές που θα με έκαναν αγνή» και να έχει «ένα πολύ πειθαρχημένο και έντονο lifestyle», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg  

Διαβάστε επίσης: 

Η αδίστακτη κ. Χολμς: Πώς έκλεψε το λογότυπο της Pfizer

Μέσα στο μυαλό της απατεώνισσας: Το μυστικό σχέδιο της Ελίζαμπεθ Χολμς να γίνει ο Στιβ Τζομπς

Η γέννηση μίας απατεώνισσας: O προ-προ-προ-πάππους της Ελίζαμπεθ Χολμς και το σκάνδαλο Theranos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News