Business & Finance Πέμπτη 1/12/2022, 16:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσικό πετρέλαιο: Προς πλαφόν στα 60 δολάρια προσανατολίζεται η Ε.Ε.

Ρωσικό πετρέλαιο: Προς πλαφόν στα 60 δολάρια προσανατολίζεται η Ε.Ε.

Στα 60 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από την προτίμηση της Ελλάδας και άλλων κρατών με ισχυρό ναυτιλιακό κλάδο, φαίνεται να προσανατολίζεται η Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να εφαρμόσουν παράλληλα και έναν μηχανισμό προσαρμογής της τιμής, που θα το διατηρεί 5% χαμηλότερα από την τιμή της αγοράς, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Επιπλέον, ενόψει της προθεσμίας της Δευτέρας για συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μπλοκ εξετάζει και τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο πλαφόν ανά δύο μήνες αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023.

Στόχος του πλαφόν είναι η συνέχιση των ροών του ρωσικού πετρελαίου, αποφεύγοντας όμως τις επικίνδυνες διακυμάνσεις των τιμών, αλλά και τη διόγκωση των εσόδων της Ρωσίας.

Διαφωνίες στους κόλπους της Ε.Ε.

Σε περίπτωση που το πλαφόν πράγματι οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, θα ξεπερνά την τρέχουσα τιμή του ρωσικού αργού. Οι χώρες της Βαλτικής υποστήριζαν ότι οι προηγούμενες προτάσεις, που έφτασαν έως και τα 62 δολάρια, ήταν πολύ γενναιόδωρες. Αντιθέτως, η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες με ισχυρό ναυτιλιακό κλάδο, ασκούσε πίεση για υψηλότερο πλαφόν.

Στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες καταλήξουν σε συμφωνία, θα χρειαστεί στήριξη αφενός από όλα τα κράτη μέλη, αφετέρου από την G7. Τα κράτη μέλη που εξακολουθούν να φέρνουν αντιρρήσεις ζητούν μαζί με το πλαφόν και μηχανισμό επανεξέτασης της τιμής. Η Ελλάδα, μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, ζητούν ανεξάρτητα εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα επιβαρυνθεί έναντι διεθνών ανταγωνιστών ως αποτέλεσμα του πλαφόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Bruegel: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία

Δ. Παπαλεξόπουλος: Σε υπαρξιακή κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News