Business & Finance Πέμπτη 1/12/2022, 13:02
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δ. Παπαλεξόπουλος: Σε υπαρξιακή κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Δ. Παπαλεξόπουλος: Σε υπαρξιακή κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία, λόγω του μεγάλου ελλείμματος ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, προειδοποίησε ο πρόεδρος του δ.σ. ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο γενικό συμβούλιο του συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Και πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, τονίζοντας ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρθηκε στο γενικό συμβούλιο, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και η εξομάλυνση σημαντικών στρεβλώσεων ανταγωνιστικότητας που θέτουν οι κανονισμοί CBAM/ETS αποτελούν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.  

Δ. Παπαλεξόπουλος: Σε υπαρξιακή κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία-1

Η συνεδρίαση του Γενικού  Συμβουλίου έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Τα μέλη του ΣΕΒ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο και τη χρησιμότητα των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ στην αντιμετώπιση της δύσκολης ενεργειακής συγκυρίας και συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων με την ηγεσία του Υπουργείου με στόχο τη μέγιστη δυνατή στήριξη τους, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, στην κρίση αυτή, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Απευθυνόμενος στα μέλη του γενικού συμβουλίου ο υπουργός κ. Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.  Στον τομέα του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.  Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ,  ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο «green pool» για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs.

Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering. Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση του υπουργού με τα μέλη του ΣΕΒ, όπου αναδείχθηκαν κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως:

  • Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με εξορθολογισμό τη αγοράς ενέργειας, εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα ανώτατα όρια εσόδων αγοράς, ορθολογική συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακοψιμότητα, επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα, θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.
  • Επιτάχυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και εγκαταστάσεων, επέκταση του net metering, αλλά και επέκταση του προγράμματος ανάπτυξης συνδέσεων, δικτύων και υποσταθμών για ταχύτερους χρόνους σύνδεσης στις περιοχές υψηλής ζήτησης.
  • Άρση ρυθμιστικών εμποδίων, σε θέματα όπως:
    • Αντιμετώπιση των αδυναμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, τόσο σε παραδοσιακές βιομηχανικές επενδύσεις όσο και σε νέα έργα ΑΠΕ, που συνδέονται με ΡΡΑ, αποθήκευσης ενέργειας, off-shore αιολικά πάρκα, καθαρά καύσιμα, εξοικονόμηση ενέργειας εγκαταστάσεων,
    • Γρήγορη και με ορθολογικό τρόπο ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ, βιομηχανίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, ορυκτών πόρων, κτλ.
    • Καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση των πολιτικών χωροταξίας για την άρση αντικρουόμενων προβλέψεων μεταξύ εθνικών χωροταξικών προβλέψεων, στόχων ΕΣΕΚ, προβλέψεων προστασίας των περιοχών,
    • Διαβούλευση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών (όπως το CBAM, το ETS αλλά και το πρόσθετο κόστος ρύπων λόγω αλλαγής καυσίμου) που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα που θα έχουν επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η κοινή αντίληψη για την ανάγκη να εξαντληθούν οι δυνατότητες στήριξης της παραγωγής, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια συστηματική μεσοπρόθεσμη βελτίωση του πλαισίου ενεργειακής μετάβασης.

Διαβάστε επίσης: 

S&P Global: Συρρίκνωση παραγωγής και παραγγελιών στην ελληνική μεταποίηση

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 35,4% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Ευ. Μυτιληναίος: «Αυτοκτονική» η αδράνεια της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News