Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bruegel: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης

Bruegel: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης

Τα 700 δισ. ευρώ ξεπέρασε ο «λογαριασμός» που πληρώνει η Ευρώπη για να εξασφαλίσει ενεργειακές προμήθειες και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα στήριξής τους, την ώρα που οι θερμοκρασίες υποχωρούν.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει περίπου 600 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το Bruegel. Πρόκειται για αύξηση κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς του περασμένου μήνα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία προσθέτουν άλλα 105 δισ. ευρώ στον λογαριασμό.

Bruegel: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης-1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bruegel, η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα στήριξης 10,5 δισ.  ευρώ, με το σχετικό πακέτο να είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σε σχέση με το ΑΕΠ (στο 5,74%) στην Ευρώπη.  

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα σχετικά έξοδα φτάνουν σχεδόν στο ύψος του ιστορικού πακέτου κοινών ομολογιακών εκδόσεων που αποφασίστηκαν για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Bruegel καλεί την Ε.Ε. να συστήσει ένα fund για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της και να αντισταθμιστεί το βάρος για τα δημόσια οικονομικά των χωρών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Πέφτει η θερμοκρασία ανεβαίνουν οι τιμές

Ιταλία: Φόρος 50% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών το 2023

Γερμανία: Φορολόγηση του 90% από τα υπερκέρδη των ενεργειακών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News