Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθαίνει το ρήγμα για το φυσικό αέριο: Αύριο παρουσιάζει τον μηχανισμό η Κομισιόν

Βαθαίνει το ρήγμα για το φυσικό αέριο: Αύριο παρουσιάζει τον μηχανισμό η Κομισιόν

Την Παρασκευή πρόκειται να παρουσιάσει η Κομισιόν τον μηχανισμό για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, την ώρα που σύμφωνα με το Bloomberg, το ρήγμα μεταξύ των χωρών-μελών για το θέμα βαθαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου μήνα, κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει μέτρα για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών».

Η επικεφαλής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kadri Simson, δήλωσε την Τετάρτη ότι κανένα μέτρο δεν έχει αποκλεισθεί. Όμως, το Bloomberg είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι σε συνάντηση με τα κράτη-μέλη που έγινε τη Δευτέρα, η Κομισιόν υιοθέτησε την άποψη ότι το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου δεν ήταν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 «Για να προχωρήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών», δήλωσε η Simson. «Αυτό θα μας επιτρέψει να ανταλλάξουμε ιδέες με τα κράτη μέλη και, σε αυτή τη βάση, να παρουσιάσουμε την πλήρη νομοθετική πρόταση για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς. Παραμένουμε δεσμευμένοι να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε αντιταχθεί αρχικά σε ένα πλαφόν στις τιμές, όμως υποχώρησε στις πιέσεις από τα κράτη τον Οκτώβριο. Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι λίγες, εντούτοις η συνάντηση της Δευτέρας έδειξε ότι υπάρχουν διαφορές μέσα στην Ε.Ε. στην ερμηνεία του τρόπου περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου: Κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία πιέζουν για μια προσεκτική προσέγγιση στην παρέμβαση στην αγορά.

Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή θα αποτελέσουν τον βασικό παράγοντα που θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Ορισμένες χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν, απειλούν ότι χωρίς μια συγκεκριμένη πρόταση για ανώτατο όριο τιμών, θα μπλοκάρουν τη συμφωνία για το πακέτο έκτακτης ανάγκης, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα όπως η από κοινού αγορά φυσικού αερίου και ο περιορισμός της μεταβλητότητας στα ενεργειακά παράγωγα.

Οι υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν στις 24 Νοεμβρίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία για την πρόταση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:  

Bloomberg: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για πλαφόν στο φυσικό αέριο

E.Ε.: Νέα καθυστέρηση στις συζητήσεις για το πλαφόν – Θα προηγηθεί τεχνικό σεμινάριο

Ευρώπη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας παρά τα μέτρα στήριξης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News