Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 09:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.

Ενεργειακή κρίση: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.

Τα 700 δισ. ευρώ ξεπέρασε ο «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα 500 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό ανεβαίνει στα 710 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί η στήριξη για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, μέσω δανείων, πακέτων διάσωσης και κρατικοποιήσεων. Τα στοιχεία του think tank Bruegel αποτυπώνουν τη μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται αυτή η κρίση.

Ενεργειακή κρίση: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.-1

Το ποσό είναι μόλις 90 δισ. ευρώ μικρότερο από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Γερμανία ευθύνεται για μεγάλο μέρος των μέτρων στήριξης, με το πακέτο των 200 δισ. ευρώ.  

«Αυτά τα νούμερα επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Οι χώρες με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μπορούν να παράσχουν περισσότερη στήριξη στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους», είπε η Simone Tagliapietra, εκ των συντακτών της έκθεσης του Bruegel, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτό γίνεται ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς διαφορετικές δημοσιονομικές δυνατότητες ίσως να στρεβλώσουν τις συνθήκες ανταγωνισμού, με σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bruegel, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5,74% του ΑΕΠ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ελληνικό πακέτο είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., μετά από εκείνα της Κροατίας, της Μάλτας, της Γερμανίας και της Λιθουανίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Η ενεργειακή κρίση θα φέρει κοινωνικές εντάσεις – Ποιες χώρες κινδυνεύουν, η θέση της Ελλάδας

Societe Generale για ενεργειακή κρίση: Μην περιμένετε άλλο «μπαζούκα» από την Ε.Ε.

Γερμανία: Αποκρούει ο Σολτς την ευρωπαϊκή κριτική για το πακέτο στήριξης των 200 δισ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News