Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 22:16
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ε.Ε.: Μπορούν τα μέτρα στήριξης των 375 δισ.ευρώ να κρατήσουν ζεστά τα νοικοκυριά;

Ε.Ε.: Μπορούν τα μέτρα στήριξης των 375 δισ.ευρώ να κρατήσουν ζεστά τα νοικοκυριά;

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα ευνοηθούν από κρατικά πακέτα στήριξης ύψους τουλάχιστον 375 δισ.ευρώ ώστε να αντεπεξέλθουν στα «βαριά» τιμολόγια ενέργειας τον φετινό χειμώνα, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και αυτές οι τεράστιες δαπάνες να μην φέρουν αρκετή ανακούφιση.

Οι διάφορες λύσεις που υιοθετούνται για την αντιμέτωπιση της ενεργειακής κρίσης μπορεί τελικά να αποδειχθούν προσωρινές «ανάσες» εφόσον οι τιμές χονδρικής θα παραμείνουν πολύ υψηλότερα από τις ιστορικές νόρμες. Τον Αύγουστο, η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους καταναλωτές στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης ήταν 67% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων VaasaETT.  

«Εάν δεν μπορείς να ελέγξεις την τιμή χονδρικής, το μόνο πράγμα που σου έχει απομείνει είναι να διαχειριστείς τα χρήματά του. Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές είναι να αποταμιεύσουν χρήματα», αναφέρει ο Φίλιπ Λιούς, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT. 

O χειμώνας προδιαγράφεται δύσκολος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Βρετανία, που έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αναμένεται να δει τους λογαριασμούς να αυξάνονται περίπου 178%. Τριπάσιες αυξήσεις θα γνωρίσει και η Ολλανδία, που έχει τους υψηλότερους δασμούς στο φυσικό αέριο. 

 

Τιμολόγια ενέργειας στην Ευρώπη

Η μέση τιμή των νοικοκυριών έχει εκτιναχθεί στα ύψη τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο

Πηγή: Household Energy Price Index by Energie-Control Austria, MEKH and VaasaETT, 

Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσεγγίζει τα 379 δισ.ευρώ, με βάση τις ανακοινώσεις και στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις. 

Αναλυτικά σε κάθε χώρα:

Βρετανία

Τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές να τριπλασιάζονται από πέρυσι τον χειμώνα. Η κυβέρνηση καταβάλει 400 στερλίνες (461 δολάρια) ανά νοικοκυριό για τους λογαριασμούς ενέργειας και υπόσχεται περισσότερη βοήθεια στους ασθενέστερους.

Γερμανία

Τα νοικοκυριά είδαν τους λογαριασμούς τους τον Αύγουστο να αυξάνονται κατά μέσο όρο 185% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Check24. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσφέρει μέτρα στήριξης ύψους 95 δισ.ευρώ. 

Γαλλία

The government is freezing and capping power price rises for homes, which primarily use electricity, and not gas, for heating.

Η κυβέρνηση παγώνει και επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, που πρωτίστως χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό και όχι φυσικό αέριο για θέρμανση.  

Τιμολόγια ανά πόλη

Οι Λονδρέζοι υφίστανται το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το Άμστερνταμ έχει την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου

Πηγή: Household Energy Price Index by Energie-Control Austria, MEKH and VaasaETT

Ιταλία

Το μέσο νοικοκυριό έχει υποστεί αύξηση 91% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και 71% στις τιμές φυσικού αερίου στη διάρκεια του έτους που έληξε στα τέλη Οκτωβρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Ολλανδία

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ύψους 16 δισ.ευρώ για την ελάφρυνση των πολιτών. Δεν υπάρχει όριο στα τιμολόγια ενέργειας για τα νοικοκυριά, περίπου το 90% των καταναλωτών έχει διαφορετικού τύπου συμβόλαια, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας είναι ιδιωτικές. 

Σουηδία

Ο μεγαλύτερος εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στον νότο, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα δεν ωφελεί αρκετά άτομα. 

Δανία

Δεν υπάρχει πλαφόν, αλλά οι δημοτικές αρχές τείνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των παρόχων ή έχουν πλειοψηφικά μερίδια. Ένα νοικοκυριό θα πληρώσει για φυσικό αέριο για θέρμανση περί τα 5.075 δολάρια τον φετινό χειμώνα, 70% περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την Danske Bank. 

Iσπανία και Πορτογαλία

Η μεγάλη παρέμβαση στην αγορά χονδρικής στις δύο χώρες συνέβαλε στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής πλαφόν στο κόστος φυσικού αερίου. Συνεπώς, οι τιμές που χρεώνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν παραμείνουν σχετικά στάσιμες σε σύγκριση με πέρυσι, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται στο 1% έως 2% στην Πορτογαλία. 

Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει δαπανήσει ποσό αντίστοιχο με το 3,7% του ΑΕΠ της για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αναλογία από κάθε άλλη χώρα στην Ε.Ε., σύμφωνα με το Bruegel. 

Ιρλανδία

Η κρατική Electric Ireland αύξησε τις τιμές σε ένα έτος σε μία χώρα όπου δεν υπάρχει κανένα πλαφόν στα τιμολόγια των καταναλωτών. Η Ιρλανδία εξαιρείται από τους στόχους της Ε.Ε. για την κατανάλωση, επειδή προμηθεύεται τα τρία-τέταρτα του φυσικού αερίου της από τη Βρετανία, όμως και πάλι η χώρα ενθαρρύνει τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ενώνουν δυνάμεις Γαλλία και Γερμανία: Ανταλλαγή ενέργειας εφόσον χρειαστεί

Το ενεργειακό μπρα ντε φερ κλονίζει τις αγορές – Κλειδώνουν τα μέτρα Ελλάδας και ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News