Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 19:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Έτοιμη να στηρίξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι προϋποθέσεις που θέτει

Γερμανία: Έτοιμη να στηρίξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι προϋποθέσεις που θέτει

Έτοιμη να υποστηριξει ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι η Γερμανία, εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων που δέχεται η Ένωση για αποκοπή των ενεργειακών σχέσεων με την Ρωσία μετά την διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Πολωνία και την Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Γερμανία δίνει το πράσινο φως εφόσον θα πρόκειται για μία σταδιακή προσέγγιση που θα εστιάζει στο πετρέλαιο αντί άλλων εναλλακτικών που έχουν τεθεί στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός πλαφόν στις τιμές ή η εφαρμογή μηχανισμών πληρωμών για να περιοριστεί μέρος των εσόδων της Μόσχας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα τέτοιο εμπάργκο θα πρέπει να συνοδεύεται από μία μεταβατική περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο εμπάργκο με περίοδο μετάβασης επέβαλε η Ε.Ε. τον περασμένο μήνα όσον αφορά τον άνθρακα.

Η νέα στάση της Γερμανίας, που πλέον αφήνει περιθώριο για εμπάργκο στην ρωσική ενέργεια, σηματοδοτεί μία σημαντική στροφή για τη χώρα που μόλις πριν λίγες εβδομάδες υποστήριζε πως οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του ενεργειακού εφοδιασμού θα προκαλούσε μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη παρά στην Ρωσία. Επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία είναι πλέον προετοιμασμένη για μία στροφή προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ η απεξάρτηση της Γερμανιας από το ρωσικό πετρέλαιο είναι ζήτημα ημερών. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης χθες ότι η Γερμανία θα μπορέσει να στηρίξει την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο προς την ρωσική ενέργεια.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει πλέον καταστεί διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. προετοιμάζει το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Θέμα ημερών η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο

Επιφυλακτική η Γερμανία σε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρέλαιου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News