Green Economy Τετάρτη 30/11/2022, 18:18
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία

Η Ευρώπη έχει μπει σε τροχιά απεξάρτησης από την ενέργεια της Ρωσίας και προχωράει σε μια σειρά μέτρων όπως το επερχόμενο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ενώ ήδη έχει αποκλείσει τον άνθρακα ρωσικής προέλευσης. Την ίδια ώρα οι ροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream έχουν διακοπεί εν μέρει εξαιτίας του σαμποτάζ στο δίκτυο αλλά και από την απόφαση του Κρεμλίνου να κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών. 

Ωστόσο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αποφασισμένη να αφήσει στο περιθώριο τη Ρωσία ως μία εκ των βασικότερων προμηθευτών ενέργειας, υπάρχει ένα ενεργειακό προϊόν για το οποίο κατά πώς φαίνεται δύσκολα θα καταφέρει να απεμπλακεί. Κι αυτό είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο διακινείται μέσω πλοίων και οι εισαγωγές του οποίου προς τις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία προς τις χώρες της Ε.Ε. στο εννεάμηνο εμφανίζονται αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με την αξία των εισαγωγών αυτών να ανέρχεται σε 12,5 δισ. ευρώ, πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίς και επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία-1

Αυξημένη η ζήτηση για LNG, στο «παιχνίδι» και η Ελλάδα

Μάλιστα όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ισχυρή ζήτηση από χώρες όπως το Βέλγιο και τη Γαλλία κατέστησαν τη Ρωσία τη δεύτερη προμηθεύτρια LNG για τη βορειοδυτική Ευρώπη, πίσω από τις ΗΠΑ και μπροστά από το Κατάρ. Βάσει των στοιχείων για τη διακίνηση των φορτίων, οι παραδόσεις στα λιμάνια του Βελγίου έχουν υπερδιπλασιασθεί στο 10μηνο, ενώ στη Γαλλία εμφανίζονται αυξημένες κατά 60%. 

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία-2

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες με LNG ρωσικής προέλευσης είναι και η Ελλάδα, καθώς μέσω του έργου Sakhalin 2 το οποίο εξυπηρετεί κυρίως παραγγελίες που αφορούν την Ασία, παρέλαβε για πρώτη φορά φορτία με φυσικό αέριο. Έναν αγωγό τον οποίο διαχειρίζεται η κρατική Gazprom, η οποία κυρίως προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω αγωγών. 

Τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη κάλυπτε τις ανάγκες σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω αγωγών, ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαμορφωθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Έκτοτε, μόνο η Βρετανία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν γυρίσει την πλάτη στις ροές φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης. 

Με τα νέα δεδομένα, επί του παρόντος το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών της Ευρώπης, ωστόσο το μερίδιο της Ρωσίας στην προμήθεια LNG στη Γηραιά Ήπειρο πλησιάζει το ήμισυ. 

Εθισμένη στο ρωσικό LNG η Ευρώπη – Πληρώνει δισεκατομμύρια για φορτία-3

Τα στραβά μάτια οι ευρωπαϊκές χώρες

Όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής για την Ενέργεια του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Ανν-Σοφί Κορμπό, το ρωσικό LNG πρέπει να συνεχίσει να ρέει. Με τις συνθήκες στην αγορά τόσο πιεστικές, θεωρεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουν τα στραβά μάτια στο θέμα των εισαγωγών ρωσικού LNG. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, επισήμανε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αποκλεισμό του ρωσικού φυσικού αέριου και δεν έχει αλλάξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το LNG είναι ένα προϊόν που διακινείται μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, συμβόλαια τα οποία συνήθως συνάπτουν οι μεγάλες πολυεθνικές και οι οποίες δεν έχουν κάποιο κυβερνητικό έλεγχο. 

Από την άλλη οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες εμπλέκονται στην αγορά του ρωσικού LNG. Η Total έχει μερίδιο 20% στη μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής στη Ρωσία, τη Yamal LNG. Η γαλλική εταιρεία έχει αναστείλει τις επενδύσεις που σχεδίαζε, ωστόσο έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, για όσο το επιτρέψουν πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στο μέλλον. Η ίδια εταιρεία κατέχει επίσης ποσοστό 19% στη Novatek PJSC τη διαχειρίστρια του προαναφερόμενου έργου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τελειώνει ο χρόνος για την ΕΕ που μένει εξαρτημένη από το ρωσικό ντίζελ

Bruegel: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Συμφωνία 15 ετών με το Κατάρ για εισαγωγή φυσικού αερίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News