Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτυπούν την Amazon εκεί που πονάει: Απεργίες σε 40 χώρες τη Black Friday 

Χτυπούν την Amazon εκεί που πονάει: Απεργίες σε 40 χώρες τη Black Friday 

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon σε 40 χώρες σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες και αποχές από την εργασία αύριο, Black Friday, ημέρα που παραδοσιακά είναι μια από τις πιο πολυάσχολες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εργαζόμενοι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Αφρική και σε όλη την Ευρώπη απαιτούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται, σε μια καμπάνια με τον τίτλο «Κάντε την Amazon να πληρώσει», η οποία συντονίζεται από έναν παγκόσμιο συνασπισμό εργατικών συνδικάτων, υπό τον συντονισμό περιβαλλοντικών και άλλων οργανισμών.

«Είναι η ώρα να μπει τέλος στις άθλιες και επικίνδυνες πρακτικές του τιτάνα της τεχνολογίας. Η εταιρεία θα πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους», δήλωσε η Κρίστι Χόφμαν, γενική γραμματέας του UNI Global Union, το οποίο συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες. 

Οι εντάσεις με τους εργαζομένους αποτελούν μακροχρόνιο πρόβλημα για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για άδικες πρακτικές. Τα συνδικάτα σε Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται στο επίκεντρο των προετοιμασιών συντονίζοντας απεργίες σε 18 μεγάλες αποθήκες της Amazon με στόχο να διαταράξουν τις αποστολές σε βασικές αγορές της Ευρώπης.

Στο έλεος των αλγορίθμων

Η Μόνικα ντι Σιλβέστρε, επικεφαλής της επιτροπής του γερμανικού συνδικάτου Ver.di για την Amazon, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο επιτηρείται η παραγωγικότητά τους από υπολογιστές που τρέχουν ειδικούς αλγόριθμους και θέτουν τους στόχους, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των πακέτων που διαχειρίζεται κάθε ώρα. «Οι εργάτες δέχονται μεγάλη πίεση από αυτούς τους αλγόριθμους», δήλωσε. «Δεν ξεχωρίζουν τους εργάτες, ακόμη και αν αυτοί είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας».

Στη Βρετανία, εργαζόμενοι του συνδικάτου GMB σχεδιάζουν διαμαρτυρίες έξω από πολλές αποθήκες της Amazon, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στο Coventry. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν αύξηση των αμοιβών στις 15 λίρες ανά ώρα από 10,5 που είναι σήμερα. Βέβαια κάθε εργαζόμενος που θα σταματήσει τη βάρδιά του κινδυνεύει να χάσει το μισό από το μπόνους των 500 λιρών που ανακοίνωσε η Amazon για τους εργαζόμενους στις αποθήκες στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα. Η πληρωμή θα γίνει μόνο αν δεν υπάρξει «αδικαιολόγητη απουσία» από την εργασία μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.

«Αν και δεν είμαστε τέλειοι σε όλα τα επίπεδα, αν κοιτάξει κανείς αντικειμενικά το τι κάνει η Amazon σε μια σειρά από αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα δει ότι παίρνουμε τον ρόλο μας πολύ σοβαρά», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρεία προσθέτοντας ότι η εταιρεία «εξακολουθεί να προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς και επιπλέον πλεονεκτήματα ενώ πάντα αναζητεί νέους τρόπους για να κρατάει τους εργαζόμενους ασφαλείς και υγιείς».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News