Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 13:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Amazon: Σε αναστολή 50 εργαζόμενοι – Αρνήθηκαν να εργασθούν μετά από πυρκαγιά σε αποθήκη

Amazon: Σε αναστολή 50 εργαζόμενοι – Αρνήθηκαν να εργασθούν μετά από πυρκαγιά σε αποθήκη

Σε αναστολή εργασίας έθεσε τουλάχιστον 50 υπαλλήλους της η Amazon, οι οποίοι απασχολούνται σε αποθήκη της στο Στέιτεν Άιλαντ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία προχώρησε στην κίνηση αυτή χθες Τρίτη, μετά την άρνησή περί των 100 υπαλλήλων να εργασθούν το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στον χώρο εργασίας τους. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω αποθήκη, έχει ιδρυθεί το μοναδικό εργατικό σωματείο από υπαλλήλους της Amazon.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Amazon Labor Union, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς η ατμόσφαιρα είχε καταστεί αποπνικτική εξαιτίας των καπνών και της μυρωδιάς και ήταν αδύνατον να κάτσει κάποιος στον χώρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ένας εργαζόμενος μετέβει στο νοσοκομείο. 

Ο Σεθ Γκόλντσταϊν, δικηγόρος της Amazon Labor Union, χαρακτήρισε τις αναστολές των εργαζομένων στο Στέιτεν Άιλαντ «παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων να συμμετάσχουν σε συλλογική δράση που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της απασχόλησής τους. Οι εργαζόμενοι δεν ένιωθαν ασφαλείς να επιστρέψουν στη δουλειά. Συμμετείχαν σε δικαιώματα που προστατεύονται εδώ και 85 χρόνια βάσει του Νόμου για τις Εθνικές Εργασιακές Σχέσεις».

Η Amazon επιβεβαίωσε ότι οι διευθυντές της εταιρείας είχαν θέσει σε αναστολή τους εργαζομένους που συμμετείχαν στη στάση εργασίας τη Δευτέρα, καθώς ερευνούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Πολ Φλάνινγκαν δήλωσε ότι ενώ η Amazon σέβεται τα δικαιώματα των εργαζόμενών της να διαμαρτύρονται, δεν είναι σωστό να καταλαμβάνουν χώρους εργασίας σε λειτουργία, αίθουσες για τα διαλείμματά τους ή διαδρόμους στις αποθήκες της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την περιοχή της αποθήκης όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και οι εργαζόμενοι στη βάρδια επέστρεψαν σπίτι τους δίχως να παρακρατηθεί η αμοιβή τους. Όπως προσέθεσε, μόλις η πυροσβεστική υπηρεσία πιστοποίησε ότι το κτίριο ήταν ασφαλές, η εταιρεία ζήτησε από τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας να παρουσιαστούν στις προγραμματισμένες βάρδιές τους. «Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων παρουσιάσθηκε στις θέσεις εργασίας τους, μια μικρή ομάδα αρνήθηκε να επιστρέψει σε αυτές και παρέμεινε στο κτίριο χωρίς άδεια», συμπλήρωσε.

Η απόφαση αυτή της εταιρείας, έρχεται κι ενώ σε λιγότερο από δέκα ημέρες είναι προγραμματισμένο οι εργαζόμενοι σε αποθήκες στο Άλμπανι της Νέας Υόρκης να ψηφίσουν για δεύτερο εργατικό σωματείο το οποίο θα ενταχθεί στη Amazon Labor Union.

Το ανεξάρτητο συνδικάτο προκάλεσε πρωτοσέλιδα τον Απρίλιο, όταν εντέλει ιδρύθηκε σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις εργασιακές σχέσεις στην Amazon, τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Από τη μεριά της η εταιρεία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την ένωση. 

Η ένωση αναφέρει, ότι 10 εργαζόμενοι του συνδικάτου που ηγήθηκαν της απόφασης τέθηκαν σε αναστολή χθες Τρίτη, καθώς και 40 εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις βάρδιές τους.

«Είναι κρίμα που λόγω της έλλειψης πρωτοκόλλων ασφαλείας της Amazon, οι εργαζόμενοι έπρεπε να πάρουν θέση, επειδή ένιωσαν ότι η εταιρεία δεν πήρε όσο σοβαρά θα έπρεπε τη φωτιά», δήλωσε ο Κρίστιαν Σμολς, πρόεδρος της Amazon Labor Union. Η Amazon απέλυσε τον Σμολς, αφότου οργάνωσε μια απεργία στην κορύφωση της πανδημίας το 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Washington Post

Διαβάστε επίσης:

Τα «μαζεύει» η Amazon: Κλείνει αποθήκες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Amazon Prime: Αλλαγή πρακτικών για διακοπή συνδρομής για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε.

Amazon: Δημιούργησε επενδυτικό ταμείο 1 δισ. δολ για ενίσχυση των τεχνολογιών στις αποθήκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News