Business & Finance Κυριακή 20/11/2022, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

4 μαθήματα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων από την κατάρρευση του FTX

4 μαθήματα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων από την κατάρρευση του FTX

Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, πολλοί επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την πρόσφατη κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, καθώς οι πελάτες περιμένουν απαντήσεις σχετικά με ένα εκτιμώμενο ποσό ύψους 1 έως 2 δισ. δολαρίων που λείπουν.

Ενώ το μέλλον της εταιρείας -και οι έρευνες για τα εξαφανισμένα περιουσιακά στοιχεία- βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η FTX εισέρχεται σε καθεστώς προστασίας από την πτώχευση, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν βασικά διδάγματα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

«Η κατάρρευση της FTX παρέχει σκληρές υπενθυμίσεις ότι “δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένα δωρεάν γεύμα” όπως όταν προσπαθείς να βγάλεις γρήγορα λεφτά σε μια ακόμη αρκετά νέα, μη ρυθμιζόμενη χρηματοπιστωτική βιομηχανία», δήλωσε ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος Jon Ulin, διευθύνων σύμβουλος της Ulin & Co. Wealth Management στο Boca Raton της Φλόριντα.

Θα πρέπει να επενδύετε ό,τι είστε διατεθειμένοι να χάσετε 100%, όπως στο Λας Βέγκας και θα πρέπει να ακολουθείτε το “διακριτικότητα και σκεπτικισμός” όταν σταθμίζετε περιουσιακά στοιχεία και σχετικά προϊόντα που προωθούνται από επαγγελματίες αθλητές, διασημότητες και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο Ulin.

Ακολουθούν τέσσερα άλλα μαθήματα για τους επενδυτές από την πτώση της FTX.

1. Γνωρίστε τους κινδύνους του τόπου όπου διατηρείτε κρυπτονομίσματα

Ο Kevin Lum, CFP και ιδρυτής της Foundry Financial στο Λος Άντζελες, εργάζεται με νεότερους επενδυτές και δήλωσε ότι περίπου το 50% των πελατών του κατέχουν κρυπτονόμισμα σε κάποια μορφή. 

Αν και δεν πιστεύει απαραίτητα ότι οι πελάτες πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους, είπε ότι πρέπει να κατανοήσουν πού κρατούνται τα ψηφιακά νομίσματα και τους πιθανούς κινδύνους από τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων εκεί.  

«Νομίζω ότι η κατάρρευση της FTX θα είναι τελικά καλή για τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Fidelity που εισέρχονται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, επειδή έρχονται με ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Lum.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fidelity Investments ανακοίνωσε τα σχέδιά της να λανσάρει ένα προϊόν κρυπτονομισμάτων χωρίς προμήθεια, επιτρέποντας στους επενδυτές να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin και αιθέρα.

Η κατάρρευση της FTX έχει επίσης ανανεώσει το ενδιαφέρον για την ψυχρή αποθήκευση, ή τη λήψη ψηφιακού νομίσματος εκτός λειτουργίας, καθιστώντας το λιγότερο ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, η κίνηση αυτή επηρεάζει τον χρόνο των συναλλαγών και τη ρευστότητα.

2. Η διαφοροποίηση είναι πάντα σημαντική

Είτε επενδύετε σε μετοχές, κρυπτονομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, οι ειδικοί λένε ότι ένα μεγάλο ποσοστό μιας και μόνο συμμετοχής μπορεί να είναι επικίνδυνο.

«Η διαφοροποίηση είναι πάντα σημαντική», δήλωσε ο George Gagliardi, CFP και ιδρυτής της Coromandel Wealth Management στο Lexington της Μασαχουσέτης.  

«Για τα άτομα που είχαν πολύ υψηλή έκθεσε σε κρυπτονομίσματα, είτε στην FTX είτε αλλού, οι καταρρεύσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων φέτος ήταν ένα οδυνηρό μάθημα για τη σημασία της διαφοροποίησης των επενδυτικών κατηγοριών», δήλωσε.

Από τότε που ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό των 68.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, η τιμή του bitcoin έχει πέσει κατά περισσότερο από τα τρία τέταρτα, πέφτοντας κάτω από τα 17.000 δολάρια στις 17 Νοεμβρίου. 

«Η κατάρρευση [της FTX] θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα ότι οποιαδήποτε μεμονωμένη εταιρεία -είτε πρόκειται για ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων είτε για πιο παραδοσιακή επιχείρηση- μπορεί να χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Kevin Brady, CFP και αντιπρόεδρος της Wealthspire Advisors στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη στάθμιση της κατανομής χαρτοφυλακίου, είπε, το 5% ενός μεμονωμένου περιουσιακού στοιχείου «αρχίζει να είναι σημαντικό» και το 10% είναι «πολύ συγκεντρωμένο». Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις για ορισμένους επενδυτές. 

«Ακόμη και αν ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο είναι κερδοσκοπικής φύσης, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, έστω και σε μικρές ποσότητες», δήλωσε ο Ulin της Ulin & Co.

4 μαθήματα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων από την κατάρρευση του FTX-1

 

3. Αναμένεται καλύτερη ρύθμιση της αγοράς

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να ταξινομούνται και να ρυθμίζονται τα κρυπτονομίσματα και έχει ενταθεί εν μέσω των επιπτώσεων της FTX.

Sens. Cynthia Lummis, R-Wyo, και Kirsten Gillibrand, D-N.Y., τον Ιούνιο εισήγαγαν νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής δομής για το ψηφιακό νόμισμα, ορίζοντας την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων ως εμπορεύματα, όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο, τα οποία εποπτεύονται από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (Commodity Futures Trading Commission).  

Οι ειδικοί λένε ότι η κατάρρευση της FTX μπορεί να επιταχύνει αυτές τις συζητήσεις -και να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές. «Νομίζω ότι θα υπάρξει ρύθμιση», δήλωσε ο Ivory Johnson, CFP και ιδρυτής της Delancey Wealth Management στην Ουάσινγκτον. «Και νομίζω ότι αυτά τα κακά επιχειρηματικά μοντέλα θα εξαφανιστούν».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Maxine Waters, D-Calif., και ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός, Ρεπουμπλικάνος Patrick McHenry, από τη Βόρεια Καρολίνα, ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα σχέδιά τους για μια διακομματική ακρόαση τον Δεκέμβριο για τη διερεύνηση της κατάρρευσης της FTX. 

Ενώ το Κογκρέσο θα αποφασίσει τελικά πώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούν να ρυθμίζουν τα κρυπτονομίσματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ έχει πιέσει για αυστηρότερους κανόνες. «Οι επενδυτές χρειάζονται καλύτερη προστασία σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε στο CNBC στις 10 Νοεμβρίου.

4. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων των συναλλαγών σας με κρυπτονομίσματα

Ανεξάρτητα από το πού κρατάτε το ψηφιακό νόμισμα, οι ειδικοί προτείνουν να κατεβάζετε περιοδικά το ιστορικό των συναλλαγών σας.

Η συγκέντρωση εγγράφων αναφοράς είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της φορολογίας κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ο Andrew Gordon, δικηγόρος, ειδικός σε θέματα φορολογίας, CPA και πρόεδρος της Gordon Law Group. Και αν ένα ανταλλακτήριο κλείσει, θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε αρχεία για να υποβάλλετε τη δήλωσή σας, είπε.

«Πριν από δύο εβδομάδες, πολύ λίγοι άνθρωποι υποψιάζονταν ότι η FTX θα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα»”, δήλωσε ο Gordon.

Επιπλέον, θα έχετε καλύτερη αίσθηση των κερδών και των ζημιών σας με την παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είπε, καθιστώντας ευκολότερο να περικόψετε τον λογαριασμό σας με στρατηγικές όπως η εκμετάλλευση πιθανής επιστροφής φόρου. «Θα σας βάλει σε πολύ καλύτερη θέση όταν έρθει η ώρα της φορολόγησης», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο επιλογές του FTX: πώληση ή αναδιάρθρωση της «αυτοκρατορίας» του

Απάτες σε cryptos: Πληρωμές εκατομμυρίων για τους πληροφοριοδότες

Michael Burry: Ο Mr Big Short σορτάρει και πάλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News