Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 14:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα αναθεώρησε το ΑΕΠ του 2019… μετά από 1 χρόνο

Η Κίνα αναθεώρησε το ΑΕΠ του 2019… μετά από 1 χρόνο

Με μια σχετική χρονοκαθυστέρηση,  η Κίνα αναθεώρησε επί τα χείρω το ΑΕΠ της για το 2019 , μετά από μια σημαντική μείωση των εσόδων από τον κλάδο της μεταποίησης.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το περασμένο έτος έτρεξε με ρυθμό 6%, από 6,1% της τελευταίας ανακοίνωσης, ένα έστω και οριακά χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο όμως θέτει και χαμηλότερα τη βάση από την οποία θα υπολογισθεί η ανάπτυξη για το 2020. 

Το ποσοστό 6% της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, μεταφράζεται σε 98,65 τρισ. γιουάν (15,1 τρισ. δολάρια) οικονομικής παραγωγής, ωστόσο το συνολικό ύψος είναι κατά 503,8 τρισ. γιουάν (77,15 δισ. δολάρια) μικρότερο έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εσόδων της μεταποίησης ή το 2% της συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ της Κίνας. 

Στον αντίποδα η Στατιστική Υπηρεσία προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα βελτίω στα έσοδα του τριτογενούς τομέα, ή του κλάδου των υπηρεσιών, κατά 70,2 δισ. γιουάν. 

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Γιούε Σου στην The Economist Intelligence Unit, η συρρίκνωση αυτή «υποδεικνύει τον αντίκτυπο του σινο-αμερικανικού πολέμου στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, ο οποίος είχε υποτιμηθεί».

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο επιδόθηκαν σε μια εμπορική αψιμαχία μεταξύ τους, η οποία ξεκίνησε το 2018 και συνεχίσθηκε σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με τις δύο χώρες να εφαρμόζουν εκατέρωθεν δασμούς η μία στα προϊόντα και στα αγαθά της άλλης, μια εμπορική διαμάχη η οποία προσωρινά τουλάχιστον αποκλιμακώθηκε, μετά τη σύναψης της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας, τον περασμένο Ιανουάριο. 

Όπως επισημαίνει ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής μάκρο και στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance, η ευρεία καθοδική αναθεώρηση του δευτερογενούς τομέα ή του μεταποιητικού κλάδου, αντανακλά τις προσπάθειες του Πεκίνου να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του προαναφερόμενου κλάδου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Για την Κίνα είναι σύνηθες το φαινόμενο να αναθεωρεί την επίδοση του ΑΕΠ μιας χρονιά, προς το τέλος του επόμενου έτους, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων, υπό την έννοια ότι στις τοπικές κυβερνήσεις ασκείται πολιτική πίεση να πιάσουν τους στόχους ανάπτυξης που τους έχουν τεθεί.

Αναφορικά με το 2020, το Πεκίνο προχώρησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση, εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, μην ανακοινώνοντας στόχο για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για φέτος, με αρκετούς αναλυτές εντούτοις να κάνουν λόγο για ρυθμό της τάξεως του 2%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News