Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στα δικαστήρια σέρνουν το TikTok οι ΗΠΑ

Ξανά στα δικαστήρια σέρνουν το TikTok οι ΗΠΑ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ ακόμη και στις τελευταίες ημέρες της θητείας της, βρίσκεται για άλλη μια φορά  η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή παραγωγής βίντεο μικρής διάρκειας TikTok, η οποία μόνο στις ΗΠΑ μετράει περί των 100 εκατ. χρηστών. 

Συγκεκριμένα η Ουάσιγκτον κατέθεσε έφεση, ενάντια στην απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου με την οποία δεν επέτρεπε στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να εφαρμόσει περιορισμούς στην κινεζική εφαρμογή, μια κίνηση που θα άνοιγε διάπλατα το δρόμο για να σταματήσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προφασιζόμενος θέματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών χρηστών (κυρίως έφηβοι), είχε δώσει εντολή τον περασμένο Σεπτέμβριο το TikTok είτε να αναστείλει τις επιχειρήσεις του στις ΗΠΑ, είτε να τις πουλήσει σε αμερικανική εταιρεία. 

Ωστόσο μετά από δικαστική μάχη, στις 7 Δεκεμβρίου ο δικαστής Καρλ Νίκολς στην Ουάσιγκτον, εμπόδισε το υπουργείο Εμπορίου να μην επιτρέψει το διαμοιρασμό δεδομένων και υπηρεσιών από το TikTok εντός των ΗΠΑ, μια απαγόρευση η οποία σύμφωνα με τη μητρική Bytedance, θα καθιστούσε αδύνατο να λειτουργήσει η εφαρμογή. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση του Νίκολς, ενώ τον Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένη η ακρόαση ξεχωριστής έφεσης της κυβέρνησης Τραμπ, παρόμοιας απόφασης της δικαστή Ουέντι Μπιτλστόουν, με την οποία στις 12 Νοεμβρίου δεν επέτρεψε τους περιορισμούς του υπουργείου Εμπορίου.

Υπέρ του TikTok υπάρχει επίσης απόφαση του Νίκολς από τον Σεπτέμβριο, με την οποία απαγόρευε στις Apple και Google, να αποκλείσουν την εφαρμογή από τα καταστήματα εφαρμογών τους.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News