Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι τρέχει με τις ψηφιακές τράπεζες της Ευρώπης;

Φέτος, εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το online banking απογειώθηκε. Θα περίμενε κανείς η εξέλιξη αυτή να δώσει την ευκαιρία στους ψηφιακούς ανταγωνιστές των παραδοσιακών τραπεζών της Ευρώπης να λάμψουν. Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο. Οι “νεο-τράπεζες” (neo-banks) όπως είναι γνωστές βρέθηκαν αντιθέτως υπό πίεση. 

Σύμφωνα με έρευνα της Mastercard τον περασμένο μήνα το 42% των Ευρωπαίων διαχειρίζονται τα οικονομικά τους ψηφιακά πιο συχνά από ό,τι το έκαναν πριν από την πανδημία. Το 62% σκέφτονται να εγκαταλείψουν εντελώς την φυσική παρουσία στις τράπεζες και να «μεταφερθούν» στις ψηφιακές πλατφόρμες. Παρόλα αυτά ψηφιακές τράπεζες, όπως η Monzo και η Revolut, αποκάλυψαν βαθύτερες ζημίες και δέχθηκαν σωρεία παραπόνων από πελάτες για τις υπηρεσίες τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC. 

Η Monzo, της οποίας ο ιδρυτής Τομ Μπλομφιλντ παραιτήθηκε από CEO, πυροδότησε έντονες ανησυχίες, καθώς εξέφρασε «έντονες αμφιβολίες» για την ικανότητά της να συνεχίσει να λειτουργήσει εξαιτίας των επιπτώσεων της Covid-19. Τώρα οι neobanks δέχονται τεράστιες πιέσεις να δείξουν ότι συνιστούν σοβαρή, αξιόλογη προσπάθεια. Οι επενδυτές από την πλευρά τους θέλουν να τις δουν επιτέλους να βγάζουν κέρδη. Και οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για συγχωνεύσεις. 

Ο Νικ Στορόνσκι, ιδρυτής και CEO της Revolut συμφωνεί ότι κάποιες εταιρείες θα γίνουν στόχος εξαγοράς. «Μερικές δεν θα μπορούν αλλιώς να επιβιώσουν, γιατί εξαρτώνται υπερβολικά από τις πληρωμές και το συνάλλαγμα, ειδικά εδώ στην Ευρώπη» δήλωσε. «Θα δούμε σίγουρα κάποιους νικητές και ηττημένους σε αυτό το παιχνίδι στην Ευρώπη και σίγουρα κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων» συμπλήρωσε. 

Τον περασμένο μήνα οι Times ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της βρετανικής ψηφιακής τράπεζας Starling από τις JPMorgan και Barclays.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News