Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 10:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θησαυρίζουν οι πετρελαϊκές: $8,5 δισ. έβγαλαν οι μέτοχοι της BP

Θησαυρίζουν οι πετρελαϊκές: $8,5 δισ. έβγαλαν οι μέτοχοι της BP

Η ΒΡ προστέθηκε στη λίστα με τις αποκαλούμενες Big Oil, τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές, που είχαν ένα από τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία τους το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Η βρετανική πετρελαϊκή ανακοίνωσε κέρδη ελαφρώς χαμηλότερα από το καλύτερο τρίμηνο που έχει καταγράψει ποτέ της τάξεως των 8,15 δισ. δολαρίων, πολύ υψηλότερα ωστόσο των προβλέψεων για κέρδη 6,15 δισ. δολαρίων. Εν συγκρίσει με το γ΄ τρίμηνο του 2021 τα κέρδη είναι υπερδιπλάσια.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 8,5 δισ. δολαρίων. Η επαναγορά αυτή είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους μετόχους της, αρκεί να αναφερθεί ότι η μετοχή της από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη περί του 45% και διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Πέραν της ανταμοιβής των μετόχων η εταιρεία χρησιμοποιεί τα έσοδά της προκειμένου να μειώσει το χρέος της. Ένα χρέος το οποίο διαμορφώθηκε στο τέλος του γ΄ τριμήνου στα 22 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ιδιαίτερα αποδοτικά ήταν τα τμήματα του φυσικού αερίου και της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,24 δισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο, όσα ήταν στο σύνολο του εννεάμηνου του 2021.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Big Oil: Exxon και Chevron έβγαλαν κέρδη 30 δισ. δολαρίων από την ενεργειακή κρίση

Shell: Στα 9,45 δισ. δολάρια τα κέρδη του γ΄ τριμήνου

Νορβηγία: Αναμένει έσοδα ρεκόρ $131 δισ. από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News